Voorzittersverkiezingen Franse UMP draaien uit op open oorlog

19/11/12 om 09:41 - Bijgewerkt om 09:41

De strijd om het voorzitterschap van de Franse conservatieve UMP is uitgedraaid op een open oorlog tussen voormalig premier François Fillon en Jean-Francois Copé.

Voorzittersverkiezingen Franse UMP draaien uit op open oorlog

© AFP

De strijd om het voorzitterschap van de Franse conservatieve UMP (Union pour un Mouvement Populaire) is uitgedraaid op een open oorlog tussen de twee kandidaten: voormalig premier François Fillon en huidig secretaris-generaal van de partij Jean-Francois Copé. Beiden riepen zich uit tot winnaar en nieuwe partijleider.

De winnaar mag de partij van ex-president Nicolas Sarkozy leiden tot in 2015 en is meteen ook de leider van de oppositie tegen huidig Frans president François Hollande. Dat kan hem een streepje voor opleveren voor de presidentsverkiezingen van 2017.

Ongeveer 300.000 partijleden brachten hun stem uit. De uitslag van de verkiezingen lijkt nipter dan verwacht. Centrumkandidaat François Fillon leek de gedoodverfde kandidaat-partijleider. Copé is aanhanger van een meer rechtse partijlijn.

Fillon en Copé verwijten elkaar fraude

"De meerderheid van de UMP-leden heeft gesproken en koos mij tot hoofd van de partij", zei Copé (48) aan zijn aanhangers, ruim vijf uur na het sluiten van de 650 stembureaus. Copé sprak van een voorsprong van 1.000 stemmen. Kort daarna verklaarde ook de tien jaar oudere Fillon dat hij een stemmenvoordeel had van 224 stemmen. Hij verwijt Copé niet te hebben gewacht op het oordeel van het interne controle-orgaan, dat de officiële uitslag moet proclameren. Beiden verwijten elkaar fraude. (Belga/SD)


Onze partners