Voorzittersverkiezingen: Deze vier personen willen Labour nieuw leven inblazen

25/08/15 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:40

De Britse Labourpartij kiest een nieuwe voorzitter, voorlopig staat de volbloed socialist Jeremy Corbyn op kop in de peilingen, tot groot ongenoegen van belangrijke partijkopstukken. 'Indien Corbyn wordt verkozen tot nieuwe voorzitter van Labour, betekent dit de vernietiging van de partij', waarschuwt voormalig premier Tony Blair.

Voorzittersverkiezingen: Deze vier personen willen Labour nieuw leven inblazen

Kandidaten om nieuwe leider van Britse Labourpartij te worden: Jeremy Corbyn, Liz Kendall, Yvette Cooper en Andy Burnham © Reuters

Binnen de Britse Labourpartij zijn er verkiezing aan de gang voor een nieuwe voorzitter. Vier weken lang kunnen partijleden, maar ook geregistreerde aanhangers en vakbondsleden hun stem uitbrengen. Volgens de laatste peilingen komt Jeremy Corbyn, van de linkse vleugel, als winnaar uit de bus. Al leert het verleden dat peilingen niet alles zijn in de Britse politiek.

Na de verkiezingsnederlaag van de Britse Labourpartij in mei, stapte voorzitter Ed Miliband op. New Labour, de rechtervleugel van de partij, beschouwt dit als haar kans om de linksere koers van Miliband aan te vallen en te pleiten voor een 'Tory light'-agenda. Drie van de vier kandidaten - Yvette Cooper, Andy Burnham en Liz Kendall - behoren tot deze strekking.

De definitieve uitslag wordt verwacht op 12 september.

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn, Labour

Jeremy Corbyn, Labour © Reuters

De populariteit van de 66-jarige Corbyn zorgt voor heel wat ophef binnen de partij. Onder meer de voormalige premier Tony Blair is een lastercampagne gestart om de 'megamarxisitsche' Corbyn in diskrediet te brengen. 'De Labour-partij staat voor het grootste gevaar sinds haar honderdjarig bestaan', zei hij aan The Guardian. 'Indien Corbyn wordt verkozen tot nieuwe voorzitter van Labour, betekent dit de vernietiging van de partij.'

Niet alleen binnen de partij regent het kritiek. In de (liberale en conservatieve) Britse media wordt Corbyn omschreven als radicaal links, 'naast hem is de Griekse Tsipras een rechtse politicus', klinkt het.

Onder meer de Britse tabloid the Sun veroordeelde hem afgelopen week voor zijn ontmoetingen met Belgisch-Libanese opiniemaker Dyab Abou Jahjah. Volgens de krant nodigde Corbyn het 'Belgische heethoofd' in 2009 uit om in het Britse Lagerhuis te komen spreken. Het tweetal sprak toen op straat ook het volk toe tijdens een anti-oorlogmars. The Sun publiceert enkele uitspraken van Jahjah die onder meer gezegd zou hebben dat 'elke Nederlandse, Britse of Amerikaanse soldaat die omkomt in Irak een overwinning is' en dat homoseksuelen 'aids verspreidende nichten' zijn.

Volgens Abou Jahjah gaat het om een lastercampagne. 'Van zodra bekend raakte dat Corbyn een goede kans maakt om de voorzittersverkiezingen te winnen, werden slapende honden wakker', schreef hij op zijn blog. Jahjah noemt Jeremy Corbyn de ergste nachtmerrie van de heersende klasse in Groot-Brittannië en zegt dat Corbyn zijn hele politieke carrière consistent is gebleven met zijn socialistische ideeën, steun voor legitiem verzet en promotie van de dialoog tussen volkeren.

Maar zulke uitspraken, die Labourleden op andere gedachten moeten brengen, lijken averechts te werken. Corbyns populariteit wordt alleen maar groter.

Als kernpunten wil Corbyn de armoede bestrijden, mensenrechten verbeteren en vredelievende oplossingen bedenken voor internationale brandhaarden. Voorts pleit hij voor de nationalisering van bedrijven en de afschaffing van de Britse kernwapens. Het merendeel van de Labourstemmen haalt hij bij vakbondsleden.

Andy Burnham

Andy Burnham, Labour

Andy Burnham, Labour © Reuters

'Politieke ervaring', is een positieve eigenschap die vaak geassocieerd wordt met de 45-jarige Burnham. Het is niet de eerste maal dat de voormalige minister van Volksgezondheid meedingt naar het Labour-leiderschap. In 2010 eindigde hij vierde van de vijf kandidaten, Ed Miliband werd toen verkozen.

'Labour moet opnieuw de ambitie hebben om de modale Brit te vertegenwoordigen', klinkt het. Hij wil zijn partij uit de 'Westminster bubble' halen en vindt dat Labour opnieuw felle oppositie moet tonen tegenover de welvaarthervormingen van de huidige regering. Voorlopig staat Burnham tweede in de peilingen.

Yvette Cooper

Yvette Cooper, Labour

Yvette Cooper, Labour © Reuters

Cooper (46) maakte haar kandidatuur bekend met de woorden: 'Onze boodschap van hoop was niet sterk genoeg om de angstboodschappen van de Tories en de UKIP te weerleggen. Dat moeten we nu veranderen.'

Binnen de partij wordt Cooper, die getrouwd is met Ed Balls vroeger de tweede man binnen de partij, beschouwd als behoorlijk rechts. Ze focust zich voornamelijk op kinderarmoede en is geen voorstander van het plan van de regering om het kindergeld terug te dringen vanaf twee kinderen.

Liz Kendall

Liz Kendall, Labour

Liz Kendall, Labour © Reuters

De 44-jarige Kendall is een relatieve nieuwkomer, maar wordt door de meeste waarnemers als kansloos omschreven. Op de vraag om haar kandidatuur in te trekken en een kandidaat te steunen die meer weerstand kan bieden aan Corbyn, ging ze niet in.

In tegenstelling tot de andere kandidaten komt ze niet uit de inner circle van de partijtop. Kendall bevindt zich redelijk in het centrum en daarom wordt ze door verschillende linkse stemmen binnen Labour bestempelt als een Tory. (AVE)

Lees meer over:

Onze partners