Voorzitter Europees Parlement Martin Schulz wint Karelsprijs 2015

13/12/14 om 20:15 - Bijgewerkt om 20:15

Martin Schulz wint wegens zijn inzet en verdienste voor een democratische Europa de Karelsprijs 2015. De 58-jarige Duitser volgt op de erelijst Herman Van Rompuy op, onze landgenoot die tot voor kort voorzitter van de Europese Raad was.

Voorzitter Europees Parlement Martin Schulz wint Karelsprijs 2015

© Reuters

Het bestuur van de Karelsprijs eert hem als een prominente vertegenwoordiger van de heropleving van de Europese democratie, zo deelde de organisatie zaterdag mee.

Schulz' pleidooi voor topkandidaten van de verschillende politieke families bij de Europese verkiezingen van mei dit jaar wordt gesmaakt. Zo reikte de sociaaldemocraat (SPD) volgens de mensen van de Internationale Karelsprijs een belangrijke bouwsteen aan voor de nieuwe start van de Europese democratie.

Schulz was namens de Europese sociaaldemocraten kandidaat-voorzitter voor de Europees Commissie. Nog voor zijn nominatie pleitte hij er bij de andere politieke families voor om een bij de stembusgang één kandidaat-voorzitter naar voren te schuiven.

Als initiatiefnemer zette Schulz zich volgens de Karelsprijs in voor de versterking van het Europees parlement, het parlementarisme en de democratische legitimiteit. De "Internationale Karelsprijs van Aken", die sinds 1950 uitgereikt wordt, is "de oudste en bekendste prijs die uitgereikt wordt voor verdiensten ter bevordering van de Europese eenwording".

De prijs is genoemd naar Karel de Grote, die door zijn tijdgenoten als de "vader van Europa" werd gezien, klinkt het op de website van de stichting uit Aken.

Dit jaar won Herman Van Rompuy de bekroning. Hij werd omschreven als "onvermoeibare werker, mediator en consensusbouwer" die een belangrijke bijdrage leverde voor de consolidatie en verdere ontwikkeling van de Europese Unie.

Schulz zal op 14 mei volgend jaar de prijs in ontvangst nemen, enkele dagen na de 70e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog, aldus de organisatie.

Lees meer over:

Onze partners