Voorzichtige Obama wil strengere wapenwetten

26/07/12 om 08:25 - Bijgewerkt om 08:25

Amerikaans president Barack Obama wil, voorzichtig, strengere wapenwetten in de VS: 'AK-47's horen niet thuis in onze steden'

Voorzichtige Obama wil strengere wapenwetten

© Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama wil dan toch het wapengeweld aanpakken, zo zei hij in een toespraak in New Orleans.

Na de schietpartij tijdens de première van de laatste Batmanfilm in Colorado, Denver, waarbij 12 mensen omkwamen, hielden zowel de president als zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney de lippen stijf op elkaar over het vrije wapenbezit in Amerika, gewaarborgd door het tweede amendement in de Amerikaanse Grondwet. Te gevoelig in de Amerikaanse publieke opinie.

In New Orleans zei Obama "ervoor te blijven vechten om tot een oplossing te komen dit geweld terug te dringen." Volgens de president verliezen de VS elke dag de helft van het aantal slachtoffers die vielen in Colorado.

Barack Obama: 'AK-47 hoort thuis op slagveld, niet in onze steden'

Obama zei wel te erkennen dat wapens, jagen en schieten "deel uitmaken van de Amerikaanse identiteit. Maar veel wapenbezitters zullen het met me eens zijn dat een AK-47 thuishoort in de handen van een soldaat, op het slagveld. En niet in de handen van een crimineel in onze steden."

Opmerkelijke woorden voor een presidentskandidaat in een verkiezingsjaar. De wapenlobby, met de National Rifle Association ("America's foremost defender of Second Amendment rights") op kop, staat immers erg sterk in de VS. Zeker in Republikeinse kringen, wat het voor Obama een extra gevoelig thema maakt.

Pro forma

Obama paste dan ook op zijn tellen en deed geen concrete voorstellen. Hij zei strengere regels te willen bekijken, over de partijgrenzen heen. En dat na de verkiezingen in november. Michiel Vos, Amerikakenner, noemde het debat dan ook een "pro forma-debat", in De Ochtend op Radio1: "Obama wil er wel wat aan doen, maar hij mag er niet te veel aan willen doen, zeker niet in een verkiezingsjaar. Het mag enkel over de economie gaan." (SD)

Onze partners