Voorverkiezingen VS: nek-aan-nekrace in South Carolina

21/01/12 om 17:46 - Bijgewerkt om 17:46

De voorverkiezingen in South Carolina zijn bijzonder spannend voor de Republikeinen.

Voorverkiezingen VS: nek-aan-nekrace in South Carolina

© Reuters

De primary van South Carolina, de derde voorverkiezing voor de Republikeinen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, belooft een nek-aan-nekrace te worden tussen Mitt Romney en Newt Gingrich. Toch zou Romney volgens diverse waarnemers de meeste kans maken om de nominatie in de wacht te slepen.

Jon Huntsman

Begin deze week trok de voormalige gouverneur van Utah, Jon Huntsman, zich terug als kandidaat om het voor de Republikeinen op te nemen tegen Barack Obama. De 51-jarige Huntsman sprak zijn steun uit voor de huidige favoriet bij de Republikeinen, Mitt Romney.

Rick Perry

Donderdag dook er een nieuwe opgever op bij de Republikeinen. De gouverneur van Texas, Rick Perry, een 51-jarige ultraconservatief en "verdediger van de christelijke waarden", deed het na een resem blunders in politieke debatten steeds slechter in de peilingen en gaf er de brui aan. Hij sprak zijn steun uit voor Gingrich.

Newt Gingrich

De populariteit van Gingrich, zo mogelijk nog conservatiever dan Perry en eveneens een ijveraar voor "christelijke waarden", schoot daardoor de hoogte in. Het is volgens diverse peilingen koffiedik kijken wie aan het langste eind zal trekken in de conservatieve staat South Carolina: Gingrich of Romney.

Mitt RomneyMitt Romney, multimiljonair en ex-gouverneur van Massachusetts, blijft de duidelijke favoriet, onder meer door de enorme sommen die hij van Wall Street krijgt.

De twee overblijvende kandidaten, Rick Santorum en Ron Paul, zouden strijden om de derde plaats. Na South Carolina vinden de volgende voorverkiezingen plaats op 31 januari in Florida.(Belga/EE)

Onze partners