Vooruitblik: dit zijn de 10 brandhaarden van 2015

Irak staat met stip op één als grootste bekommering in 2015 © Reuters

Een cyberaanval op een westers land of wapengekletter in de Zuid-Chinese Zee? Om deze tien potentiële of reeds bestaande conflicten moet de wereld zich in 2015 zorgen maken.

De zomer was zelden zo heet als het afgelopen jaar, door onmenselijke terreurdaden in Irak en Syrië, maar ook door de oorlog tussen Israël en Palestina en de strijd in Oekraïne. Lang niet alle brandhaarden zijn intussen onder controle gebracht. Het Amerikaanse Center for Preventive Action (CPA) blikt naar jaarlijkse gewoonte vooruit op de komende twaalf maanden.

Het CPA, dat deel uitmaakt van het Amerikaanse Instituut voor Buitenlandse Zaken, analyseerde de voorspellingen van meer dan 2.200 overheidsspecialisten, academici en experts. Uit dat onderzoek kwamen volgende tien conflicten en situaties naar voren die een bedreiging vormen in 2015.

1. Irak

Kruitvat Irak staat met stip op één als grootste bekommering. Niet alleen baart de verdere opmars van Islamitische Staat (IS) zorgen, ook het aanhoudende sektarische geweld tussen soennieten en sjiieten blijft gevaarlijk. Bovendien komt de oliebevoorrading in gevaar als die in handen van IS valt, waardoor de kans op inmenging op Iraaks grondgebied van andere regionale grootmachten en de Verenigde Staten toeneemt.

2. Terroristische aanslagen

Terrorismedreiging is nooit helemaal weggeweest sinds de aanslagen op het World Trade Center in 2001. Ook in 2015 zullen de veiligheidsdiensten hun ogen wagenwijd moeten openhouden. In december waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog voor het gevaar van teruggekeerde Syriëstrijders.

3. Cyberaanval

Oorlogvoering kan tegenwoordig ook gewoon achter een computer. De recent gehackte computers van Sony zetten de banden tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea nog maar eens op scherp. Wie het internet kan controleren, is immers bijzonder machtig.

4. Noord-Korea

Om zijn ongenoegen te uiten over de internationale gemeenschap, voert de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nucleaire testen uit en provoceert zijn regionale tegenstanders met militair machtsvertoon. Bovendien krijgt het land mogelijk af te rekenen met interne strubbelingen, omdat opzijgeschoven officieren en familieleden morren. Het is bang afwachten tot wanneer Kim een stap te ver zet en het conflict uitdraait op een gewapende confrontatie.

5. Iran

Iran onderhandelt met de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over zijn nucleaire plannen. De deadline van dat overleg is al meermaals opgeschoven, omdat de regionale tegenstanders van Iran, zoals Israël en Saudi-Arabië, erop aandringen geen toegevingen te doen en dreigen ermee hun eisen desnoods ook met raketten af te dwingen.

6. Zuid-Chinese Zee

Een handvol kleine eilanden en enkele maritieme grenzen zorgen al jaren voor territoriale conflicten in de Zuid-Chinese Zee. De inzet van de onenigheid tussen onder andere China, Maleisië, Vietnam en de Filippijnen is de aanwezigheid van olie- en gasvoorraden. De bouw van Chinese olieplatformen in gecontesteerde gebieden maakt de dreigende taal steeds agressiever.

7. Syrië

Wat in 2011 begon als een opstand tegen president Bashar al-Assad is intussen ontaard in een onoverzichtelijk kluwen van strijdende partijen. Een internationale coalitie (met ook België en de Verenigde Staten) probeert de opgang van Islamitische Staat te stoppen, maar lijkt daar vooralsnog niet helemaal in te slagen. De aanvallen zullen daarom in 2015 nog intenser worden.

8. Afghanistan

Afghanistan kende het afgelopen jaar relatief rustige presidentsverkiezingen. Toch blijft de politieke instabiliteit hoog. De terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land en een mogelijke nieuwe opmars van de taliban kan de tijdelijke rust snel ondermijnen.

9. Oekraïne

De annexatie van de Krim door Rusland en het eenzijdig uitroepen van de pro-Russische Volksrepubliek in het oosten van Oekraïne hebben het geopolitieke landschap hertekend. Plots woedt er oorlog aan de grenzen van Europa en lijkt een Koude Oorlog opnieuw erg dichtbij. Het ziet er niet naar uit dat die spanningen het komende jaar zullen ontdooien.

10. Palestina

Na de korte maar hevige oorlog tussen Israël en Palestina in de zomer van 2014, blijft het vredesbestand erg fragiel. Een kleine provocatie, een schermutseling aan een grensovergang of een uit de hand gelopen demonstratie kan al genoeg zijn om een nieuw offensief in gang te zetten. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content