'Voorman Front National stak zelf auto's in brand om daarna over vandalisme te klagen'

10/06/15 om 22:44 - Bijgewerkt op 11/06/15 om 01:23

De gewezen tweede in rang van het Franse extreem-rechtse Front National in het departement Seine-et-Marne is samen met vijf kompanen opgepakt. Ze worden ervan verdacht zelf vandalenstreken uitgevoerd te hebben, om een klimaat van onveiligheid te creëren en vervolgens aan te klagen.

'Voorman Front National stak zelf auto's in brand om daarna over vandalisme te klagen'

Archiefbeeld van een autobrand in een Parijs banlieue © BELGAIMAGE

Het onderzoek naar hun gedrag kwam er nadat het FN zelf twee weken geleden klacht had neergelegd.

Het bericht staat (onder meer) in de Franse kranten Le Parisien en Libération.

De feiten dateren van de nacht van 8 op 9 april.

In het plaatsje Mitry-Mory werden 12 auto's in brand gestoken. Andere eigendommen werden beschadigd.

Kort na de feiten verwees FN-voorman, Adrien Desport, in zijn blog en via Twitter, naar "misdaden die steeds dichterbij komen en steeds gewelddadiger worden". Hij liet zich ook fotograferen tussen "20 uitgebrande voertuigen".

Tegelijk privé-afrekening?

Het parket heeft nu een onderzoek geopend naar "vrijwillige vernietiging door georganiseerde brandstichting van privébezit en het aanklagen van ingebeelde misdrijven".

Volgens het parket speelt mogelijks ook een privé-afrekening. Desport, die op jeugdige leeftijd carrière had gemaakt binnen het FN, was kort voor de feiten wegens "disciplinaire problemen" zijn functie als departementaal secretaris kwijtgeraakt en zou via de brandstichting en passant ook rivalen of vijanden binnen de partij hebben willen treffen.

De verdachten zijn tussen 20 en 25 en hebben volgens de procureur een "indrukwekkende" hoeveelheid slachtoffers gemaakt.

Het Front National kwam de voorbije maanden vooral in het nieuws door de familiestrijd tussen vader Jean-Marie en dochter Marine Le Pen. Dochter Marine wil de partij een gematigder imago geven.

(RR)

Lees meer over:

Onze partners