Voormalige VN-topman Kofi Annan overleden

© AFP

Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is op 80-jarige leeftijd overleden.

De Kofi Annan Stichting meldt dat de vroegere topdiplomaat zaterdag in het Zwitserse Bern gestorven is na een korte periode van ziekte. De Stichting omschrijft hem in een mededeling als een ‘wereldwijd staatsman en zeer toegewijd ‘internationalist’, die zijn hele leven vocht voor een rechtvaardigere en meer vredesvolle wereld’. Annan was de eerste diplomaat uit Sub-Sahara Afrika in de topfunctie. Tijdens zijn mandaat kreeg Annan onder meer te maken met de oorlog in Irak en de HIV- en Aids-epidemie.

De Ghanees Annan, geboren op 8 april 1938 in Kumas, begon zijn internationale carrière in 1962 met een job bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarna zou hij dertig jaar lang verschillende managementfuncties blijven vervullen binnen de VN.

Annan leidde de VN twee termijnen, van 1997 tot en met 2006. Onder zijn leiderschap werd de millenniumtop georganiseerd in 2000, die geleid heeft tot de millenniumdoelstellingen. Zij moesten de lidstaten ertoe aanzetten meer werk te maken van de strijd tegen aids, armoede en ongelijkheid.

Aan het begin van zijn tweede ambtstermijn, in 2001, zorgde hij er nog voor dat er een actieplan tegen aids werd opgesteld. Hij noemde de strijd tegen de aidsepidemie zijn ‘persoonlijke prioriteit’.

Nobelprijs

In 2001 werd Annan samen met de VN bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn humanitair werk.

Na 2001 werd Annan geconfronteerd met interne problemen bij de VN. Zo had hij onder meer af te rekenen met een onderzoek naar Ruud Lubbers. De aanvankelijk door hem gesteunde Nederlandse Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen werd beschuldigd van seksuele intimidatie van een vrouwelijke medewerker en moest ontslag nemen.

Ook Annans zoon, Kojo, kwam in opspraak. Hij werd ervan beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen van een Zwitserse onderneming, die een lucratief contract in de wacht had gesleept in het kader van het olie-voor-voedselprogramma van de VN in Irak. Kofi Annan moest bovendien lijdzaam toezien hoe de Verenigde Staten de VN negeerden tijdens de Irak-crisis.

Na zijn twee termijnen als secretaris-generaal nam Annan in opdracht van de VN en de Arabische Liga nog even de rol op van speciaal gezant voor Syrië, in de zoektocht naar een uitweg voor het bloedige conflict dat ook vandaag nog voortduurt. Hij besliste echter enkele maanden later om zijn mandaat niet te verlengen. Annan hekelde daarbij de verdeeldheid binnen de internationale gemeenschap en het feit dat hij niet ‘alle steun kreeg die de zaak verdiende’.

Ook na de uitbarstingen van geweld na de Keniaanse verkiezingen van 2007 nam Annan de rol van bemiddelaar op, daar met meer succes. In 2011 en 2012 was hij voorzitter van de ‘Global Commission on Elections, Democracy and Security’.

De huidige secretaris-generaal, de Portugees António Guterres, omschrijft zijn voorganger als een ‘leidende kracht voor het goede’. “Hij leidde de VN het nieuwe millennium in met een ongeëvenaarde waardigheid en vastberadenheid”, luidt het.

Volgens Guterres gaf Annan aan iedereen ‘de ruimte voor dialoog en probleemoplossing en een weg naar een betere wereld’. Annans erfenis blijft een echte inspiratie voor iedereen, dixit de secretaris-generaal.

“Een staatsman en een man van de vrede heeft ons verlaten”, zegt premier Charles Michel op zijn beurt in een reactie op het overlijden van Annan. “Ik zal hem herinneren voor zijn strijd voor een geëngageerd multilateralisme, voor de bescherming van mensenrechten en voor de preventie van conflicten in de wereld”, aldus de Belgische premier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content