Voormalige Thaise premier meldt zich bij leger

23/05/14 om 11:51 - Bijgewerkt om 11:51

De voormalige Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft zich in Bangkok gemeld bij het leger. Het is onduidelijk of het leger de politica wil vasthouden.

Voormalige Thaise premier meldt zich bij leger

Militaire coupe in Thailand © Reuters

De tot de staatsgreep in Thailand zetelende regeringsleider Niwatthamrong Boonsongpaisan heeft zich bij het leger gemeld in Bangkok, samen met enkele ex-ministers. Zij zijn door de militaire junta ontboden. Ook de in 2011 verkozen ex-premier Yinluck Shinawatra, die door het grondwettelijk hof twee weken geleden uit haar ambt is gezet, heeft zich gemeld. Het is onduidelijk of het leger de politici wil vasthouden.

Het leger, dat eerder de macht in het land overnam, voerde ook een reisverbod in tegen 155 politici en activisten. Ze werden allen ontboden zich bij de strijdkrachten te melden, op straffe van arrestatie.

Bevelhebber van het leger Prayuth Chan-ocha nam de macht over, na een nieuwe mislukking om het conflict aan de onderhandelingstafel op te lossen. De afgezette regering hield vast aan verkiezingen en weigerde steeds om terug te treden. De oppositie, die sinds november massale protesten organiseerde en de werking van de regering verstoorde, wil een niet-verkozen regering. Die moet de invloed van de regeringspartij en de in ballingschap levende ex-premier Thaksin Shinawatra, broer van Yinluck, inperken. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners