Voormalige butler van de paus krijgt celstraf van anderhalf jaar

06/10/12 om 13:47 - Bijgewerkt om 13:47

In het zogenaamde Vatileaks-proces heeft de rechtbank van het Vaticaan Paolo Gabriele, een voormalige butler van de paus, schuldig bevonden en veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar.

Voormalige butler van de paus krijgt celstraf van anderhalf jaar

© AFP

In het zogenaamde Vatileaks-proces heeft de rechtbank van het Vaticaan Paolo Gabriele, een voormalige butler van de paus, zaterdag schuldig bevonden en veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar. Gabriele werd veroordeeld voor het stelen van vertrouwelijke documenten. De rechtbank veroordeelde de butler tot drie jaar cel, maar verminderde die straf onmiddellijk met de helft.

Dat heeft de beschuldigde te danken aan zijn geleverde diensten aan de kerk in het verleden, zijn gedrag tijdens het proces en het feit dat hij zich bewust is van het verraad aan de paus, verklaarde rechtbankvoorzitter Giuseppe Dalla Tore.

Pauselijke gratie

Paus Benedictus XVI zal zijn voormalige butler wellicht pauselijke gratie verlenen. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan zaterdag gezegd. Gabriele is nog niet naar de gevangenis gebracht. Hij blijft onder huisarrest. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners