Voormalig president Saleh bereid om te praten met Saoedi-Arabië

02/12/17 om 15:38 - Bijgewerkt om 15:51

Bron: Belga

De voormalige Jemenitische president Ali Abdallah Saleh heeft verklaard dat hij bereid is tot gesprekken met Saoedi-Arabië als die de blokkade opheft die het al sinds begin november aan het land oplegt.

Voormalig president Saleh bereid om te praten met Saoedi-Arabië

Ali Abdallah Saleh © Reuters

Saoedi-Arabië blokkeert al sinds begin november de toegangswegen naar Jemen over land, water en lucht, en dat in een poging om de wapenleveringen aan de shiitische Houthi-rebellen vanuit Iran tegen te houden.

De blokkade werd opgeworpen nadat Houthi-rebellen, die vooral in het noorden van Jemen grote delen in handen hebben, een raket hadden afgevuurd op de internationale luchthaven van de Saoedi-Arabische hoofdstad Riyad.

In Jemen woedt al sinds 2014 een burgeroorlog. Sjiitische Houthi-rebellen, aan wiens zijde Saleh staat, vechten er tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi. Die laatsten krijgen sinds 2015 luchtsteun van de Arabische coalitie onder leiding van het soennitische Saoedi-Arabië.

'Ik roep onze broeders in onze buurlanden (...) op om de agressie te stoppen en de blokkade op de heffen (...) en dan zullen we de bladzijde omdraaien', zei Saleh tijdens een verklaring op de televisie. 'We beloven een staakt-het vuren van zodra de blokkade is opgeheven.'

De Houthi-rebellen hebben Saleh al beschuldigd van een coup tegen hun alliantie. De coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië reageert positief.

Het geweld in Jemen heeft sinds maart 2015 al aan minstens 8.500 mensen het leven gekost. Er zouden ook 49.000 mensen gewond zijn geraakt. Meer dan 11 miljoen kinderen hebben dringend humanitaire hulp nodig.

Onze partners