Voormalig IRA-lid gaat dineren bij de Britse Queen

06/04/14 om 11:44 - Bijgewerkt om 13:16

Martin McGuinness, vicepremier van Noord-Ierland en voormalig leider van de IRA, neemt dinsdag deel aan een staatsdiner bij de Britse koningin Elizabeth II in Windsor Castle. Dat heeft zijn politieke partij Sinn Fein gemeld.

Voormalig IRA-lid gaat dineren bij de Britse Queen

© reuters

McGuinness, die onderhandelaar was tijdens het vredesproces in Noord-Ierland, zal deelnemen aan een diner dat wordt georganiseerd voor het staatsbezoek van de Ierse president Michael Higgins. Het is overigens het eerste staatsbezoek van een regeringsleider van de republiek Ierland aan Groot-Brittannië.

Martin McGuinness weigerde ooit te zetelen in het Lagerhuis, omdat hij dan een eed van trouw had moeten zweren tegenover de Britse monarchie. In 2012 schudde hij uiteindelijk dan toch de hand van de Britse koningin tijdens haar historisch bezoek aan Ierland. Het ging om het eerste bezoek van een Britse vorst aan Ierland sinds de Ierse onafhankelijkheid in 1922.

Die handdruk werd toen beschouwd als een symbolische stap voorwaarts in het Iers-Britse vredesproces. Dat gebaar werd door velen trouwens aanzien als een van de belangrijkste uit haar regeerperiode, aangezien een paramilitaire militie van het IRA Lord Mountbatten, de neef van de koningin, in 1979 om het leven had gebracht terwijl hij met vakantie was in de Republiek Ierland. (BBC/BO)

Lees meer over:

Onze partners