‘Trump is een voorzichtig man’

NEWT GINGRICH: 'Wie een handelsoorlog met ons wil beginnen, moet dat maar doen. Ze zullen hem verliezen.' © Reuters

Voormalig Congreslid Newt Gingrich (73) is een spreekbuis van rechts Amerika. Hij steunde Donald Trump vanaf het eerste uur.

Wat kunnen we tijdens de eerste honderd dagen van het presidentschap van Donald Trump verwachten?

NEWT GINGRICH: O, erg veel. Hij zal veel beslissingen van Barack Obama meteen terugschroeven. Hij is iemand die van aanpakken weet.

Veel Europeanen zijn bang dat hij het land zal besturen naar het voorbeeld van Vladimir Poetin in Rusland.

GINGRICH: Dat is toch te gek voor woorden. Je kunt die twee landen niet vergelijken. Ik ken Europa en ik ken de Europeanen. Ik heb in Duitsland, in Frankrijk en in België gewoond en ik ben gepromoveerd op een studie over de Europese geschiedenis. Ik vind het echt jammer dat Europeanen dat soort onzin verspreiden.

Ook Amerikanen zijn bang. Trump zei dat hij een nieuwe wapenwedloop niet uitsluit.

GINGRICH: Maar die is toch al aan de gang? De Russen hebben hun nucleaire arsenaal de voorbije tien jaar verder ontwikkeld. Moskou is voorbereid. Het investeert waarschijnlijk meer geld in onderzoek naar innovatieve wapentechnieken dan alle Europese landen samen.

Zal president Trump de relatie van Amerika met de NAVO veranderen?

GINGRICH: Niet echt. Maar hij zal wel een hartig woordje spreken met die lidstaten die niet, zoals afgesproken, ten minste twee procent van hun bruto binnenlands product voor defensie uittrekken.

Bedoelt u dat alleen die landen verder op de volle militaire steun van Amerika kunnen rekenen?

GINGRICH: Dat kan hij niet zomaar beslissen. Maar de lidstaten die minder bijdragen, krijgen het niet gemakkelijk. De NAVO is een bondgenootschap. Wie daar bij wil horen, moet zijn deel van de lasten dragen.

Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Rusland geprobeerd om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden. Kan Washington dat over zijn kant laten gaan?

GINGRICH: Ach ja, Obama liet toch ook de telefoon van Angela Merkel afluisteren? Er is mij geen enkele Russische actie bekend die de verkiezingen echt heeft beïnvloed. Dat zeggen de inlichtingendiensten ook niet.

Wat trekt Trump eigenlijk zo aan in de Russische president?

GINGRICH: Hij ziet Poetin als een sterke leider, en dat wil hij zelf ook graag zijn. Maar hij is ook een voorzichtig man. Hij weet hoeveel kernwapens Rusland heeft. Hij weet ook dat de Russen anders over het gebruik van die wapens denken dan wij.

Als het over Mexico gaat, is zijn toon heel scherp. Gaat hij die muur tussen de twee landen echt bouwen en zullen de Mexicanen die betalen?

GINGRICH: Die muur komt er en de Mexicanen zullen hem betalen.

De president van Mexico denkt daar anders over.

GINGRICH: Dat kan op verschillende manieren. We kunnen een vergoeding vragen voor alles wat naar Mexico gaat of tol heffen op de auto’s die uit Mexico worden geïmporteerd. Of we kunnen het geld van Mexicaanse drugskartels in de VS in beslag nemen. Dat zou al genoeg zijn om die muur te betalen.

Een handelsoorlog kan Amerika ook geld kosten.

GINGRICH: De VS zijn de grootste markt van de wereld. Wie een handelsoorlog met ons wil beginnen, moet dat maar doen. Ze zullen hem verliezen.

Trump komt ook na zijn overwinning niet echt als een staatsman naar voor.

GINGRICH: Trump is wie hij is. We zullen eraan moeten wennen. Hij zal, bijvoorbeeld, niet snel stoppen met twitteren.

Samenstelling Jeroen Zuallaert; © Der Spiegel

‘We zullen eraan moeten wennen. Hij zal niet snel stoppen met twitteren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content