Vooral Palestijnse slachtoffers bij schipbreuk: ‘Opnieuw mokerslag voor Gaza’

Palestijnen op boot nabij Khan Younis © Reuters

De meeste slachtoffers van het dramatische bootongeluk afgelopen week, waren Palestijnse vluchtelingen. ‘Door de uitzichtloze situatie in de Gazastrook, deinzen Palestijnen er niet voor terug om illegale risico’s te nemen die hen het leven kunnen kosten.’

Aan de hand van nieuwe getuigenverklaringen zijn meer details vrijgegeven over het dramatische bootongeluk dat vorige week plaatsvond op de Middellandse Zee. Aanvankelijk werd gedacht dat er slechts twee overlevenden waren, maar dat blijken er veel meer te zijn. Minstens acht Palestijnse migranten uit Gaza zouden de verwoestende schipbreuk in de buurt van Malta hebben overleefd, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het grootste deel van de slachtoffers waren Palestijnse vluchtelingen. “We hebben zoekteams naar Malta, Italië en Griekenland gestuurd, om gestrande slachtoffers op te sporen”, aldus het IOM. Een Palestijnse ambassadeur in Griekenland voegde daar op de website van EUobserver aan toe dat ongeveer 250 tot 300 van de inzittenden afkomstig waren uit Gaza.”

“De hele Gazastrook praat over het voorval. Het is dan ook zo’n immens drama. Alsof de recente bombardementen door Israël nog niet gruwelijk genoeg waren, komt dit opnieuw aan als een mokerslag”, zegt Halil Abu Shamala directeur van de in Gaza gevestigde ngo Adamir.

Door uitzichtloze situatie zetten Palestijnen leven op het spel

Om de tragische gebeurtenis onder de aandacht te brengen, postte de Palestijnse journalist Ayman al-Aloul een opmerkelijk nieuwsfilmpje op het internet. Vanop een boot brengt hij verslag uit. Op het einde springt hij in het water. “De uitzichtloze situatie in Gaza drijft de Palestijnen naar de zee. Hier hebben ze geen visa nodig, hier moeten ze geen deel uitmaken van een of andere politieke partij”, klinkt het. Het is niet de eerste maal dat al-Aloul op een originele manier aandacht vraagt voor de Palestijnen. Na de populaire ‘Ice Bucket Challenge’, startte hij met de ‘Rubble Bucket Challenge‘. “Water is schaars, maar puin is er in overvloed”, was de boutade.

Door de Israëlische bezetting en belegering van de Gaza-strook en de miserabele economische situatie, willen veel Palestijnen ergens anders een betere toekomst opbouwen. Daarvoor hebben ze heel wat over, ze nemen illegale risico’s waarbij ze om het leven kunnen komen, zoals gebeurde tijdens de recente schipbreuk.

‘Smokkelaars ramden boot’

“De smokkelaars traden erg hard op. Zo moesten we verschillende malen tijdens de overtocht naar Europa van boot veranderen”, getuigen enkele overlevenden. De vierde keer was de boot zo klein dat de vluchtelingen weigerden over te stappen. Ze kregen de keuze van Egyptische en Palestijnse smokkelaars: overstappen of terugkeren. Nadat ze de eis om over te stappen bleven afslaan, ramden de woedende mensenhandelaars de boot van de vluchtelingen zodat die kapseisde, vertellen de overlevenden aan de internationale migratie-organisatie.

Er wordt gevreesd dat ongeveer 500 migranten het leven lieten tijdens de schipbreuk, waardoor het een van de ergste scheepsrampen in jaren is. Volgens UNHCR, de vluchtelingendienst van de Verenigde Naties, zijn in 2014 al meer dan 2.500 personen verdronken of vermist tijdens een oversteek naar Europa. Dat is bijna drie keer zo veel als in heel 2013. (MA/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content