Vooraanstaande Franse advocaten verdedigen Gbagbo

31/12/10 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:35

De omstreden Ivoriaanse president heeft Roland Dumas en Jacques Vergès onder de arm genomen.

De omstreden Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft met Roland Dumas en Jacques Vergès twee vooraanstaande Franse advocaten onder de arm genomen. Dat meldt het Franse persagentschap AFP.

Dumas (88), oud-minister van Buitenlandse Zaken, en toppleiter Vergès (85), die in het verleden onder meer de Venezolaanse terrorist Ilich Ramírez Sánchez (alias Carlos De Jakhals) en nazibeul Klaus Barbie verdedigde, waren donderdag op bezoek in Abidjan.

Gedurende anderhalf uur spraken ze Gbagbo in het presidentieel paleis. Na afloop zei Vergès aan de pers: "Gbagbo is een symbool geworden. Hij vertegenwoordigt een nieuw Afrika, een Afrika dat niet buigt. En dat is onduldbaar voor de Franse leiders."

Dumas legde uit dat de twee advocaten zich zullen bezig houden met de post-electorale crisis in Ivoorkust.

"We zullen een witboek aanleggen en daarna de verdediging opnemen van de zittende autoriteiten," zei hij. "Hoe meer we vorderen, hoe meer we weten dat er fraude was in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen."

Politieke crisis Zowat de hele internationale gemeenschap erkent oppositieleider Alassane Ouattara als winnaar van de Ivoriaanse presidentsverkiezingen van eind november. Maar zittend president Gbagbo, die het kamp van Ouattara beschuldigt van fraude, weigert op te stappen.

Volgens de Verenigde Naties staat Ivoorkust op de rand van een nieuwe burgeroorlog.

Onze partners