'Voor Pasen een nieuwe paus'

11/02/13 om 14:05 - Bijgewerkt om 14:05

De Vaticaanse woordvoerder Frederico Lombardi verwacht dat er nog voor Pasen (31 maart) een nieuwe paus zal zijn.

'Voor Pasen een nieuwe paus'

© Reuters

Volgens Lombardi moet er binnen de vijftien tot twintig dagen na het ontslag van Benedictus XVI een conclaaf beginnen. Benedictus XVI zal daaraan niet deelnemen.

De Duitser trekt zich terug in een klooster binnen de muren van het Vaticaan, na eerst een tijdlang te zullen hebben verbleven in de pauselijke zomerresidentie in Castel Gandolfo.

Zelfs intimi van de paus niet op de hoogte

Volgens Lombardi waren zelfs intimi van de paus niet op de hoogte van zijn beslissing om te abdiceren, aldus het religieuze persbureau RKNieuws.net. Hij benadrukte dat de paus niet aftreedt door problemen tijdens zijn pontificaat.

Benedictus XVI haalde regelmatig de media door zijn controversiële uitspraken over onder meer abortus en homoseksualiteit.

Benedictus XVI had ook af te rekenen met de vele pedofilieschandalen in verschillende landen, onder meer in België. Er was ook het schandaal VatiLeaks, waarbij zijn "butler" vertrouwelijke informatie naar de pers had gelekt.

Nog volgens Lombardi is het verrassend aftreden van de Duitse kerkleider niet terug te voeren tot een acute ziekte. Zoals de paus zelf duidelijk heeft gezegd, miste hij de laatste tijd wel krachten.

Nieuwe paus
De zoektocht naar een nieuwe paus gebeurt traditioneel in conclaaf, waarbij de ruim tweehonderd kardinalen pas buiten komen wanneer er - letterlijk - witte rook is over een opvolger.

De Belgische aartsbisschip André Léonard is geen kardinaal. Kardinaal Godfried Danneels is dus de enige Belg die mag meestemmen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners