Voor het eerst sinds 2012 bereikt voedselhulp belegerde Syrische stad Daraya

10/06/16 om 02:20 - Bijgewerkt om 02:19

Een hulpkonvooi met voedsel heeft de Syrische stad Daraya bereikt. Het was de eerste keer sinds het begin van de belegering van de stad in 2012 door het Syrische regime dat de inwoners voedselhulp zullen krijgen, zo meldt de Rode Halve Maan in Syrië.

Voor het eerst sinds 2012 bereikt voedselhulp belegerde Syrische stad Daraya

Daraya © REUTERS

"Negen vrachtwagens worden momenteel uitgeladen in Daraya. Ze bevatten voedselhulp, waaronder droge voeding en zakken bloem, en ook andere hulpgoederen zoals geneesmiddelen", aldus Tammam Mehrez, directeur van de Rode Halve Maan in Syrië. Volgens de directeur is het voedselvoorraad voldoende voor één maand, al meldt hij niet hoeveel mensen of families voedsel zullen krijgen. In de stad op een tiental kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Damascus, wonen nog ongeveer 8.000 mensen.

Eerder liet de Rode Halve Maan al weren dat de hulpoperatie werd uitgevoerd in samenwerking met de Verenigde Naties.

Bloedbad

De stad Daraya wordt belegerd door het Syrisch regime. Het grootste deel van de binnenstad blijft in handen van de rebellen. Zij hebben een video gepost waarop te zien is hoe de vrachtwagens donderdag bij het vallen van de nacht de stad binnenreden. Een ander hulpkonvooi had de stad al bereikt op 1 januari, maar dat bevatte, tot grote wanhoop van de uitgehongerde bevolking, geen voedselhulp.

Daraya was een van de eerste steden die in opstand kwamen tegen het regime in 2012, waarna het regime er een bloedbad aanrichtte.

De levering van de hulpgoederen volgde enkele uren nadat speciaal VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura verklaarde dat het Syrische regime de toestemming had gegeven aan de VN om in juni via de weg hulpkonvooien te sturen naar de negentien bezette steden. Volgens de Verenigde Naties wonen in die gebieden zowat 592.700 mensen.

(Belga/RR)

Onze partners