Voor het eerst sinds 1979: Obama praat met president van Iran Rohani

President van Iran Hassan Rohani . © REUTERS

VS-president Barack Obama heeft telefonisch gesproken met zijn Iraanse collega Hassan Rohani. Het is de eerste keer sinds 1979 dat beide landen op dat niveau contact maken.

Obama maakte het nieuws over het telefoongesprek bekend tijdens een persconferentie in het Witte Huis, melden de Amerikaanse media. Obama praatte met Rohani over het nucleaire programma van Iran. De VS-president zei dat hij ervan overtuigd is dat een vergelijk mogelijk is.

De nieuwe president van Iran Hassan Rohani zei afgelopen week voor de algemene vergadering van de VN dat zijn land geen kernwapens wil produceren. De VS, Israël en andere westerse landen zijn ervan overtuigd dat het daar wel aan werkt.

Rohani is echter bereid te onderhandelen. Hij wil zelfs binnen het halfjaar een deal zien. Dat zou wellicht de opheffing met zich meebrengen van de internationale sancties waar de Iraanse economie zwaar onder lijdt.

Obama wilde Rohani al ontmoeten tijdens de algemene vergadering van de VN. Rohani gaf niet thuis omdat er volgens hem niet genoeg tijd was om de ontmoeting voor te bereiden. In sommige kringen in Washington werd dat gezien als een belediging voor Obama. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content