Volgende week topoverleg tussen Rusland, VS, EU en Oekraïne

11/04/14 om 22:28 - Bijgewerkt op 12/04/14 om 08:57

Bron: Knack

Komende donderdag onderhandelen Rusland, Oekraïne, de VS en de EU in Genève. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry hoopt daar de lont uit het conflict in Oekraïne te kunnen halen.

Volgende week topoverleg tussen Rusland, VS, EU en Oekraïne

Een pro-Russische manifestant, bewapend met een hooivork, bewaakt een bezet regeringsgebouw in Donetsk (Oost-Oekraïne). © BELGAIMAGE

Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, meldt persbureau AFP. Naast Kerry zullen EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton, de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Oekraïense ambtgenoot Andrii Dechtchitsa naar Genève gaan om te proberen de spanning tussen de landen weg te nemen.

Dreiging

Een escalatie van het conflict in Oekraïne dreigt nog altijd, nu op verschillende plekken in het oosten van Oekraïne stemmen opgaan voor meer onafhankelijkheid of zelfs voor aansluiting bij Rusland, in navolging van de Krim.

Ongeveer 40.000 Russische troepen staan volgens de NAVO paraat in de buurt van de Russisch-Oekraïense grens. Die zouden binnen twaalf uur Oekraïne kunnen binnenvallen.

Gaskraan

Eerder op vrijdag zei de Russische president Vladimir Poetin al op televisie dat hij niet van plan is de gaskraan naar Oekraïne of naar de Europese Unie dicht te draaien, maar dat Oekraïne wel zijn Russische rekeningen moet betalen. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Onze partners