Voldemort uit Harry Potter bemoeit zich met China-Japan conflict

Heer Voldemort, de slechterik uit de Harry Potter-verhalen. © /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

China en Japan zijn verwikkeld in een diplomatisch ‘oog om oog, tand om tand’-verhaal met in de hoofdrol de slechterik uit de Harry Potter-verhalen.

Zowel China als Japan hebben elkaar de voorbije dagen vergeleken met Heer Voldemort, de slechterik in de verhalen van Harry Potter.

China en Zuid-Korea schoten onlangs in hun wiek na het bezoek van de Japanse eerste minister Shinzo Abe aan het omstreden Yasukuni-schrijn in Tokio. In het schrijn worden de zielen van 2,5 miljoen Japanse oorlogsdoden die het leven lieten in dienst van de keizer van Japan, vereerd. Het schrijn is internationaal omstreden, omdat ook veertien veroordeelde oorlogsmisdadigers, onder meer uit de Tweede Wereldoorlog, er opgenomen zijn.

De relaties van Japan met zijn buurlanden blijven getekend door de herinnering aan de wreedheden van de keizerlijke troepen tijdens de kolonisatie van het Koreaanse schiereiland (1910-1945) en tijdens de gedeeltelijke bezetting van China (1931-1945).

Gruzielementen

De Chinese ambassadeur in Groot-Brittannië, Liu Xiaoming, liet na het incident in de krant Daily Telegraph optekenen : ‘Zoals militarisme een rondspokende Japanse Voldemort is, zo is de Yasukuni-schrijn in Tokio een soort van Gruzielement, dat de donkerste delen van de ziel van het land vertegenwoordigt. In de Harry Potter-reeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling’s gebruikt Heer Voldemort of Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-WordenGruzielementen om delen van zijn ziel te bewaren en zo onsterfelijk te worden.

Liu’s Japanse ambtsgenoot, Keiichi Hayashi, ging daarop in de tegenaanval en schreef in dezelfde krant: ‘China riskeert om de Aziatische Voldemort te worden.’

Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de opmerkingen ‘onwetend, irrationeel en arrogant’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content