Vogelgriep vliegt Europa binnen

22/11/14 om 19:53 - Bijgewerkt om 20:01

In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren is bij een wilde vogel het uit Azië afkomstige vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld.

Vogelgriep vliegt Europa binnen

© reuters

"Daarmee is voor het eerst in Europa deze ziekteverwekker vastgesteld" bij een dier dat geen nutsdier is, zo oordeelde het Duitse deelstaatministerie van Landbouw zaterdag. Gevreesd wordt dat wilde vogels het virus verspreid hebben.

De vogelgriep kan ook gevaarlijk zijn voor mensen. Het gaat om een eend, een wintertaling, die in het kader van de voorzorgsmaatregelen tegen vogelgriep bewust was neergeschoten, verklaarde minister Till Backhaus. Dat gebeurde buiten het risicogebied, dat in een straal van 50 kilometer rond een besmet bedrijf in Heinrichswalde ligt. Daar was de vogelgriep begin november uitgebroken in een kippenbedrijf.

De vogelgriep is onlangs vastgesteld in Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Het virus dat nu in Europa is opgedoken, H5N8, was daarvoor enkel nog in Azië vastgesteld.

Gevogelte moet nu in de hele Duitse deelstaat in de hokken blijven. De federale minister van Landbouw, Christian Schmidt, roept alle deelstaten op om voorzorgen te treffen.

8.000 eenden geslacht

Eerder op de dag werden in de Nederlandse gemeente Barneveld achtduizend eenden afgemaakt uit vrees voor een uitbraak van de vogelgriep. Het ging om een voorzorgsmaatregel, want de dieren waren nog niet besmet, liet het Nederlandse ministerie van Economische Zaken weten.

De dieren moesten afgemaakt worden, omdat het eendenbedrijf bezocht werd door een vrachtwagen die eerder was langsgegaan bij een eendenbedrijf in Kamperveen waar vogelgriep is uitgebroken.

De pluimveehouders in Nederland zijn bang voor een nieuwe massale epidemie zoals in 2003, toen een derde van de totale pluimveestapel moest worden geruimd.

(Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners