Vogelgriep ontdekt op pluimveebedrijf in Nederlands Limburg

18/03/12 om 11:16 - Bijgewerkt om 11:16

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) volgt de situatie op de voet.

Vogelgriep ontdekt op pluimveebedrijf in Nederlands Limburg

© Thinkstock

Bij een kalkoenhouderij in het Nederlands Limburgse Kelpen-Oler, op zo'n 10 kilometer van de grens met België, is het vogelgriepvirus aangetroffen. De 42.700 kalkoenen worden geruimd. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) volgt de situatie op de voet. "Alles hangt ervan af of het om een milde of erge vorm van het vogelgriepvirus gaat", zegt de woordvoerster van het FAVV. Nederland vermoedt dat het om een milde variant gaat, maar dat moet nog worden bevestigd.

Als het om een milde variant gaat, zijn extra maatregelen hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Mocht het toch om een hoog pathogene variant blijken te gaan, dan zouden mogelijk wel maatregelen kunnen volgen in België.

Maatregelen

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte onder vogelsoorten zoals pluimvee. In zeldzame gevallen kunnen ook mensen besmet worden. De ontdekking van het virus op een bedrijf in Kelpen-Oler, tussen Weert en Roermond, werd zaterdag gemeld. De 42.700 kalkoenen op het bedrijf worden zondag geruimd.

Sinds middernacht geldt er in een gebied van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Herkauwers zoals koeien en ander vee uit een gemengd bedrijf mogen niet worden vervoerd, maar uit een ongemengd bedrijf wel.

Binnen de zone zijn ongeveer 25 andere pluimveebedrijven gevestigd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt al deze bedrijven vanaf maandag op verschijnselen van vogelgriep. De resultaten daarvanworden over ruim een week verwacht.

Alle bedrijven moeten tot die tijd het pluimvee binnen houden. Deze afschermplicht geldt alleen voor commerciële pluimveehouders. Hobbydierhouders wordt geadviseerd om uit voorzorg hun dieren binnen te houden. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners