Vogelgriep in Nederland

16/11/14 om 14:20 - Bijgewerkt om 14:20

In heel Nederland geldt er 72 uur lang een vervoersverbod voor pluimvee. In een kippenboerderij werd een ook voor de mens gevaarlijke variant van vogelgriep vastgesteld.

Vogelgriep in Nederland

© Xinhua

Voor heel Nederland is zondag om 11u30 een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel ingegaan. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht. Aanleiding voor het verbod is de vaststelling van een gevaarlijke variant vogelgriep bij een kippenboerderij in Hekendorp, in de provincie Utrecht.

Ook voor mensen gevaarlijk

Het gaat om een voor gevogelte zeer besmettelijke en ook voor mensen gevaarlijke variant van vogelgriep, aldus het Nederlandse ministerie van Economische Zaken zondag. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht.

Voor mensen die direct en intensief in contact kunnen komen met besmet pluimvee, gelden beschermende maatregelen. "Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan", aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

30 dagen verbod

Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht. In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners