Vodkagate: Russen hackten Democratische Partij en alle informatie over Trump

Debbie Wasserman Schultz, voorzitter van de Democratische Partij. © REUTERS
Rudi Rotthier

Russische hackers hebben het computersysteem van de Democratische Partij gekraakt, en hebben onder meer toegang gekregen tot de (allicht kwalijke) informatie die de partij vergaard heeft over Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Dat meldt de Democratische partijleider Debbie Wasserman Schultz. Het ging om een dubbele kraak die zo compleet was dat de hackers alle e-mailverkeer en chatgesprekken konden lezen, en alle research.

Het Democratic National Committee, de partijleiding, was volgens Amerikaanse regeringsbronnen die de Washington Post raadpleegde niet het enige doelwit van de hackers. Ook de netwerken van de campagnes van presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump werden geviseerd, net als sommige Republikeinse SuperPAC’s (organisaties die groot geld inzamelen voor politieke campagnes). Of de hackers hierbij succesvol waren, is niet duidelijk.

De Russische ambassade in de VS verklaarde aan de Post dat ze “geen kennis” heeft van de hackactiviteiten.

Twee afzonderlijke aanvallen

Volgens wpordvoerders van de Democratische Partij, in gesprek met nieuwssite Politico, werd de kraak eind april vastgesteld. Er werd een gespecialiseerde firma bijgehaald, CrowdStrike, die vaststelde dat twee groepen toegang hadden gekregen tot de gegevens. De ene groep, die men de naam Cozy Bear gaf, volgde e-mails en chatgesprekken. Deze groep zat sinds vorige zomer op de uitkijk. Een tweede hackersgroep, die men Fancy Bear noemde, kreeg in april toegang tot het systeem, en viseerde de research die de Democraten doen. Zo kregen ze inzage in alle gegevens die de Democraten tot dusver opgesnord hebben over Donald Trump, en die ze in de presidentscampagne willen uitspelen.

In het afgelopen weekend werden de hackers bij een totale clean-up definitief uit het systeem verwijderd.

Vodkagate

Volgens CrowdStrike is er geen zichtbare coördinatie tussen de twee groepen van hackers, maar ze worden allebei teruggevoerd naar eerdere Russische hackoperaties tegen onder meer het Witte Huis en het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. Enkele Amerikaanse media citeren anonieme regeringsbronnen die stellen dat de hackers voor de Russische regering werken.

Volgens de partijleiding zijn geen financiële of persoonlijke gegevens van werknemers gezocht, en geen gegevens van donoren doorzocht, waaruit men afleidt dat het om politieke spionage ging, en niet om criminele hackers.

Naar analogie met Watergate, het schandaal waarbij president Richard Nixon in 1972 liet inbreken in het hoofdkwartier van de Democratische Partij (in het Watergate gebouw), wordt dit nu al her en der omgedoopt tot Vodkagate.

De Russische president Vladimir Poetin en Donald Trump hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk hun waardering voor mekaar uitgesproken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content