VN: zowel Syrisch regime als IS gebruikten chemische wapens in 2014 en 2015

Een jong slachtoffer wordt verzorgd na de chloorgasaanval op Talmenes © REUTERS

Een rapport van de Verenigde Naties stelt klaar en duidelijk dat het Syrische regime en IS chemische wapens hebben gebruikt in Syrië in 2014 en 2015. Dat zegt de Franse adjunct-ambassadeur Alexis Lamek. Het rapport, waar een jaar onderzoek aan voorafging, werd overgemaakt aan de Veiligheidsraad.

Aan het VN-rapport is een jaar gewerkt. Adjunct-ambassadeur Alexis Lamek roept de veiligheidsraad op “om haar verantwoordelijkheid te nemen”.

Het Syrisch regime had er in 2013 mee ingestemd om zijn chemische wapens te ontmantelen, na een wereldwijde afkeuring van gebruik van chemische wapens in de burgeroorlog.

De 24 onderzoekers die de VN heeft vrijgesteld, komen nu tot de vaststelling dat het regime twee gasaanvallen (waarschijnlijk met chloorgas) heeft uitgevoerd, terwijl Islamitische Staat mosterdgas gebruikte.

De onderzoekers trokken naar zeven gebieden in Syrië waar in totaal negen chemische aanvallen zouden gebeurd zijn. In zes van de negen gevallen was er niet voldoende bewijs om tot een conclusie te komen, aldus het rapport.

Het onderzoek werd geopend nadat bij vermoede chlooraanvallen tegen Syrische dorpen in augustus 2015 13 doden waren gevallen.

Sancties?

Volgens het VN-rapport is het bewezen dat regeringshelikopters chemisch materiaal gedropt hebben op Talmenes op 21 april 2014 en op Sarmin op 16 maart 2015. Beide dorpen liggen in de provincie Idlib. Het ging om “een toxische substantie”, waarschijnlijk chloorgas, die werd verspreid via een vat met explosieven.

Op 21 augustus 2015 werd mosterdgas gebruikt in Marea, “en de enige entiteit met het vermogen, het motief en de middelen” om dat te doen was IS, aldus het rapport.

Het regime van Bashar al-Assadheeft ontkend chemische wapens te gebruiken.

Na de overeenkomst over de vernietiging van Syrische chemische wapens in 2013, die door het Syrisch regime met Rusland en de VS werd onderhandeld, had de VN sancties in het vooruitzicht gesteld bij overtreding.

De Veiligheidsraad moet echter een nieuwe resolutie stemmen om tot specifieke sancties te komen, wat problematisch kan zijn. In het verleden hebben Rusland en China het Syrisch regime in de VN ondersteund.

De Verenigde Staten reageerden woensdag al dat het “onmogelijk te ontkennen valt dat Damascus herhaaldelijk gebruik heeft gemaakt van chloorgas als wapen tegen haar eigen volk”. “We moeten met onze internationale bondgenoten samenwerken zodat het verantwoording aflegt, met name voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties”, aldus Ned Price, de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content