VN wil Assad voor Internationaal Strafhof

23/02/12 om 17:07 - Bijgewerkt om 17:07

Een panel van experts van de Verenigde Naties heeft een lijst opgesteld met hooggeplaatste leden van het Syrische regime die verantwoordelijk zouden zijn voor misdaden tegen de mensheid.

VN wil Assad voor Internationaal Strafhof

© Reuters

Op de lijst staat onder andere Syrisch dictator Bashar al-Assad zelf. Assad wordt beschuldigd van het bevelen van misdaden tegen de mensheid en andere mensenrechtenschendingen. Dat schrijft The Guardian. Het geheime rapport werd samengesteld door een door de VN aangestelde onafhankelijke commissie. De commissie bezorgde het rapport intussen aan de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navanethem Pillay.

Zowel het regime als de oppositie wordt beschuldigd van martelingen en ongeoorloofde executies, maar de misdaden van de oppositie kunnen op geen enkele manier tippen aan die begaan door het regime. Zowel in schaal als op het gebied van organisatie is er volgens het rapport geen vergelijking mogelijk.

VN: 'Voldoende bewijs'

Het panel dat de lijst samenstelde werd eerder de toegang tot Syrië geweigerd en moest zijn informatie daarom bij bronnen buiten het land halen. Die bronnen blijken voornamelijk overlopers uit het Syrisch leger en mensenrechtenactivisten te zijn. Volgens het rapport zijn de Syrische inlichtingendiensten, die rechtstreeks verantwoording afleggen aan president Assad, verantwoordelijk voor bijna alle operaties waarbij burgers gedood of onrechtmatig gearresteerd worden.

"Er bestaat voldoende bewijs om aan te nemen dat bepaalde individuen, waaronder bevelhebbers en hooggeplaatste regeringsleden, verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de mensheid en andere mensenrechtenschendingen", aldus het rapport. Daarnaast viseert het rapport zakenmannen die geholpen zouden hebben bij het inhuren van milities als de Shabbiha, huurlingen loyaal aan Assad die vaak net zoals Assad aanhangers van het Alawitisch geloof zijn. Het regime zou zo'n milities strategisch inzetten om verschillende gruwelijkheden te begaan.

VN willen Syrisch regime voor Internationaal Strafhof (ipv 'Verder onderzoek')

De namen op de lijst moeten nog verder onderzocht worden. Wie dat onderzoek zal uitvoeren is niet bekend, maar het mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties heeft eerder al laten weten dat het wil dat het Syrische regime voor het Internationaal Strafhof ter verantwoording wordt geroepen.

VS en Groot-Brittannië proberen oppositie te verenigen

De mensenrechtenraad van de VN, waarvan 41 naties deel uitmaken, komt volgende week in Genève samen om het rapport officieel voor te stellen en te bespreken. The Guardian bericht ook dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië ondertussen achter de schermen inspanningen leveren om de gefragmenteerde Syrische oppositie te verenigen.

Ultimatum van 'Vrienden van Syrië'

De onthulling van het rapport komt een dag voordat de zogenaamde 'Vrienden van Syrië' in Tunis samenkomen om te bespreken hoe de internationale gemeenschap verder moet reageren op het geweld in Syrië. Fox News meldt dat er daar een ultimatum aan president Assad zal worden voorgelegd. Dat zou een staakt-het-vuren inhouden en Syrië zou humanitaire groepen het land moeten binnenlaten zodat er hulp kan geboden worden aan de zwaarst getroffen steden. Indien Syrië daar niet op ingaat, zou de 'Vrienden van Syrië'-groep overgaan tot bijkomende sancties. Wat die juist inhouden is vooralsnog niet bekend.

Assad isoleren

Verschillende naties hadden al voorgesteld beveiligde toegangswegen in Syrië op te zetten waarlangs humanitaire hulp zou kunnen binnenkomen. Daar werd echter nog geen consensus over bereikt gezien de beveiliging van die wegen de inzet van militaire middelen betekent.

Ondertussen werd op een vergadering in Londen over de toestand in Somalië zo goed als zeker al over Syrië gesproken. Van Brits minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, werd sowieso verwacht dat hij daar al bijkomende maatregelen zou voorstellen om Assad op internationaal vlak verder te isoleren. (PC)

Onze partners