VN waarschuwt voor totale instorting Jemen

02/05/15 om 16:22 - Bijgewerkt om 16:22

De humanitaire crisis in Jemen kan nog erger worden dan de huidige situatie, zo waarschuwen de Verenigde Naties. 'De bestaande infrastructuur voor gezondheid, voeding en water verdwijnt omdat er geen brandstof meer in het land raakt.'

VN waarschuwt voor totale instorting Jemen

Een meisje zit op straat met haar slapende moeder in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De humanitaire crisis is geëscaleerd door de oorlog van de Saudische coalitie tegen Houthi's in het land. © Reuters

De coördinator humanitaire zaken van de Verenigde Naties voor Jemen, Johannes van der Klaauw, heeft gewaarschuwd voor het snel opraken van de voedsel- en brandstofvoorraden in het land, wat er snel zou kunnen leiden tot een volledige instorting van de basisinfrastructuur.

Brandstof

"De nog bestaande infrastructuur qua gezondheid, voeding en water is aan het verdwijnen omdat de brandstof niet meer binnenraakt", waarschuwt van der Klaauw. Als er niets gebeurt, zo voorspelt hij, dreigt een humanitaire crisis die nog veel erger is dan de huidige situatie in Jemen. "Zonder brandstof kunnen de ziekenhuizen niet werken, rijden de ambulances niet uit en kan het water niet opgepompt worden. Het telefoonnetwerk dreigt stil te vallen. Dat is allemaal erg verontrustend. Als er de volgende dagen niets gebeurt om voedsel en brandstof te leveren, valt Jemen helemaal stil".

Humanitaire pauzes

De levering van brandstof en humanitaire hulp is erg moeilijk geworden door het geweld en het wapenembargo. "We hebben schepen en vliegtuigen. Maar het embargo heeft ongewenste gevolgen voor de humanitaire hulp", legt de VN-coördinator uit. Hij vraagt het inlassen van humanitaire pauzes. Het geweld in Jemen heeft al meer dan 1.200 doden en 5.000 gewonden geëist. Er zijn meer dan 300.000 mensen op de vlucht. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners