VN waarschuwt voor nieuw bloedbad in Irak

23/08/14 om 23:15 - Bijgewerkt om 23:26

De Verenigde Naties (VN) roepen op tot actie om te voorkomen dat de Islamitische Staat (IS) een nieuw bloedbad aanricht in de noordelijke Iraakse stad Amerli.

VN waarschuwt voor nieuw bloedbad in Irak

Het hoofd van de VN-missie in Irak, Nikolai Mladenov © reuters

Volgens de VN heeft de extremistische Islamitische Staat (IS) het gemunt op de sjiitische Turkmeense bevolking in de Noord-Iraakse stad Amerli.

Amerli, dat 170 kilometer ten noorden van Bagdad ligt, wordt al twee maanden belegerd door de jihadisten van IS. De wegen die water en voedsel naar de stad moeten brengen, werden afgesloten.

De meerderheid van de bevolking bestaat uit Turkmeense sjiieten, die door de IS worden beschouwd als 'afvalligen'.

Bewoners van de stad zeggen dat ze op eigen kracht weerstand hebben moeten bieden tegen de militanten van de IS, en dat ze sinds het begin van de belegering op geen enkele internationale steun hebben kunnen rekenen.

De bevolking moet zien te overleven zonder drinkwater en elektriciteit. Voedsel en medische benodigdheden zijn schaars.

Volgens Nikolai Mladenov van de VN-missie in Irak is de bevolking de wanhoop nabij en moet er dringend worden ingegrepen om een humanitaire tragedie te voorkomen.

"Ik dring er bij de Iraakse regering op aan al het nodige te doen om de belegering te verlichten, en ervoor te zorgen dat de bewoners kunnen rekenen op levensreddende humanitaire bijstand of worden geëvacueerd op een waardige manier," aldus Mladenov.

GyorgyBusztin, plaatsvervanger van Mladenov, liet aan de BBC weten dat de VN geen enkel contact heeft met afgevaardigden van de IS.

(BO/AP/BBC)

Lees meer over:

Onze partners