VN waarschuwt voor enorme hongersnood Somalië

20/02/14 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Meer dan 850.000 mensen hebben dringend nood aan voedsel, nog eens twee miljoen anderen leven in onzekerheid over voedselvoorziening.

VN waarschuwt voor enorme hongersnood Somalië

Een intern verplaatst Somalisch meisje is met haar broertje op weg naar een centrum voor voedseldistributie. © Reuters

De Verenigde Naties (VN) waarschuwen voor een enorme hongersnood in Somalië. Meer dan 850.000 inwoners leven in een crisissituatie waarbij ze dringend voedsel nodig hebben. Daarnaast leven twee miljoen Somaliërs in onzekerheid over voedselvoorziening.

In een land met slechts ongeveer tien miljoen inwoners, treft het voedseltekort zo bijna een derde van de bevolking. Somalië zit volgens de VN in een humanitaire crisis.

Nood aan humanitaire hulp

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN meldde dat in februari, 857.000 Somaliërs dringend humanitaire hulp nodig hadden. Het zou slechts een kleine verbetering zijn ten opzichte van de 870.000 Somaliërs in nood, zes maanden geleden.

De VN vroeg in 2013 om 681 miljoen euro voor de humanitaire crisis in het land, maar zou tot nu toe slechts ongeveer 26 miljoen euro hebben ontvangen.

De strijd voor stabiliteit in Somalië gaat door. In augustus 2011 werden al-Shababrebellen uit de hoofdstad Mogadishu verdreven, maar de rebellen houden nog steeds stand in andere delen van het land. De regering controleert slechts kleine gebieden en heeft het moeilijk om de veiligheid te verzekeren en corruptie tegen te gaan.

Een groot deel van de Somalische bevolking is intern verplaatst. De inwoners sloegen op de vlucht door de aanhoudende gevechten met rebellen in het land, de onzekerheid en het tekort aan voedsel.

Lees meer over:

Onze partners