VN waarschuwen voor burgeroorlog in Ivoorkust

22/12/10 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

Frankrijk heeft zijn zowat 15.000 onderdanen in Ivoorkust opgeroepen het land te verlaten.

VN waarschuwen voor burgeroorlog in Ivoorkust

© EPA

Er is een reëel gevaar dat de politieke crisis in Ivoorkust ontaardt in een nieuwe burgeroorlog. Dat zegt secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN). Frankrijk heeft zijn zowat 15.000 onderdanen in Ivoorkust opgeroepen het land te verlaten. Volgens Ban probeert aftredend president Laurent Gbagbo de VN-blauwhelmen uit Ivoorkust te verdrijven.

Het vredeshandhavers bewaken het hotel waarin oppositieleider Alassane Ouattara verblijft, maar militairen trouw aan Gbagbo blokkeren de levering van voedsel, water en medicijnen.

Betwist

Oud-premier Ouattara werd door de kiescommissie uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van eind november en geniet de steun van zowat de hele internationale gemeenschap.

Maar Gbagbo, die door de Constitutionele Raad als winnaar naar voren werd geschoven, zegt dat de stembusgang werd vervalst en weigert op te stappen.

In zijn eerste televisietoespraak sinds de betwiste verkiezingen stelde Gbagbo woensdag voor dat een internationale commissie de kiesuitslag onderzoekt. Ouattara wil daar niet van weten.

Ouattara heeft veel aanhangers in het islamitische noorden van het West-Afrikaanse land, terwijl Gbagbo sterk staat in het christelijke zuiden. In 2002 brak in Ivoorkust een burgeroorlog uit tussen regeringsgezinde troepen uit het zuiden en rebellengroepen uit het noorden.

Sancties

De Europese Unie heeft intussen een reeks sancties opgelegd aan Gbagbo, zijn twee vrouwen en zestien van zijn medestanders. Een visumverbod voor Europa lag al sinds maandag klaar.

De Wereldbank heeft leningen aan Ivoorkust bevroren, liet voorzitter Robert Zoellick weten.

Onze partners