VN vragen uitleg over dood Osama bin Laden

04/05/11 om 14:09 - Bijgewerkt om 14:09

De Verenigde Naties vragen aan Washington uitleg over de dood van Osama bin Laden. De vraag komt er uit bezorgdheid over een mogelijke schending van de mensenrechten.

VN vragen uitleg over dood Osama bin Laden

© EPA

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, heeft bijkomende inlichtingen rond de omstandigheden van de dood van de terroristische leider Osama bin Laden gevraagd. Haar woordvoerder Rupert Colville bevestigde woensdag in Genève dat Pillay zich met dit verzoek tot de regering in Washington heeft gewend. "Het ging om een moeilijke operatie en het zou van groot nut zijn indien we de juiste feiten rond zijn dood zouden kennen", benadrukte Pillay.

Mensenrechten

Volgens waarnemers reageert de VN-Commissaris daarmee op de druk van mensenrechtengroepen, die in het doden van de ongewapende topterrorist een schending van de mensenrechten zien. Pillay had in het verleden steeds opnieuw benadrukt dat ook in de strijd tegen het terrorisme mensenrechten streng in acht moeten genomen worden.

Het verzoek werd bij de Amerikaanse regering ingediend vooraleer het Witte Huis dinsdagavond een nieuwe versie van de omstandigheden had kenbaar gremaakt, aldus Colville. (DPA)

Onze partners