VN verlengen sancties tegen Zuid-Soedan

01/06/16 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:47

De VN-Veiligheidsraad start een onderzoek naar de wapentrafiek in Zuid-Soedan.

VN verlengen sancties tegen Zuid-Soedan

Zuid-Soedan © Reuters

De VN-Veiligheidsraad heeft gestemd voor een verlenging met een jaar van de gerichte sancties tegen individuen die de vrede en veiligheid in Zuid-Soedan in gevaar brengen. Voorts beval de VN ook een onderzoek naar de wapentrafiek in het land.

In maart 2015, ten midden van het conflict tussen de troepen van president Salva Kiir en de rebellen die trouw zijn aan vicepresident Riek Machar, ontwikkelde de VN-Veiligheidsraad een sanctieregime dat reisverboden en het bevriezen van financiële middelen mogelijk maakte.

Vredesakkoord?

Onder internationale druk ondertekenden beide partijen in augustus vorig jaar een vredesakkoord, waarbij onder meer een ontwapening en demobilisatie overeengekomen werd. Desondanks bereikten berichten de VN-Veiligheidsraad over een voortdurende bewapening door beide partijen, waardoor de opdracht werd gegeven tot een onderzoek.

De Veiligheidsraad zal informatie onderzoeken over "de voorziening, verkoop of overdracht van wapens aan mensen of entiteiten die de implementatie van het vredesakkoord ondermijnen", zo klinkt het.

2,3 miljoen Soedanezen op de vlucht

De VN waarschuwde dinsdag ook dat sinds het uitbreken van gevechten in februari in een deel van het Wau-district meer dan 21.000 mensen hun woonplaats moesten verlaten.

In Zuid-Soedan, het jongste land ter wereld, brak eind 2013 een burgeroorlog uit. Er kwamen tienduizenden mensen om het leven en zo'n 2,3 miljoen mensen sloegen op de vlucht. (Belga/AVE)

In beeld: Kenia wil grootste vluchtelingenkamp sluiten

Onze partners