VN-Veiligheidsraad veroordeelt raketlancering Noord-Korea

07/02/16 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:37

De Noord-Koreaanse lancering van een observatiesatelliet heeft de wereld doen opschrikken, blijkt uit een verklaring van de VN-Veiligheidsraad.

VN-Veiligheidsraad veroordeelt raketlancering Noord-Korea

© belga

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zondag de Noord-Koreaanse lancering van een observatiesatelliet scherp veroordeeld. De verklaring werd unaniem goedgekeurd. Dat gebeurde tijdens een vergadering achter gesloten deuren.

"De V-Raad gaat ook werk maken van een snelle goedkeuring van een nieuwe resolutie die de sancties tegen Pyongyang verzwaard", klonk het. Aan die resolutie wordt al weken gesleuteld. Noord-Korea meldde zondag de succesvolle lancering van een draagraket, die een satelliet in een baan rond de aarde heeft gebracht.

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia moet de satelliet de aarde observeren voor wetenschappelijke doeleinden. Maar daar hecht de rest van de wereld weinig geloof aan, blijkt uit internationale reacties.

Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten veroordeelden de lancering van de langeafstandsraket - als een verdoken test van een militaire langeafstandsraket - eerder op de dag al, en ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon had Noord-Korea gevraagd om "zijn provocatieve acties" te stoppen. Ban betreurt het in een persbericht ten zeerste dat het land de VN-resoluties schendt.

Ook China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, heeft laten weten dat het de raketlancering betreurt. "China betreurt dat Noord-Korea een raket wil lanceren ondanks de tegenstand van de internationale gemeenschap", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland heeft op zijn beurt de lancering van de Noord-Koreaanse langeafstandsraket als een schending van de internationale afspraken bestempeld. (Belga/BO)

Onze partners