VN-Veiligheidsraad: Moskou eist dat Kiev ophoudt met militaire 'strafexpedities'

02/05/14 om 18:48 - Bijgewerkt om 21:05

Het militaire offensief dat het regeringsleger heeft opgestart, heeft 'vele doden en gewonden' gemaakt aan de pro-Russische kant, zegt Kiev. Rusland vraagt een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad.

VN-Veiligheidsraad: Moskou eist dat Kiev ophoudt met militaire 'strafexpedities'

Oekraïense soldaten in Andreevka, in het zuiden van Oekraïne. © BELGAIMAGE

Rusland heeft bij de VN-Veiligheidsraad geëist dat Kiev 'ophoudt met zijn strafexpedities' in het oosten van Oekraïne. Het Westen acht Moskou dan weer verantwoordelijk voor de toegenomen spanningen.

'We vragen aan Kiev en zijn (Westerse) ondersteuning geen fatale vergissing te begaan en na te denken over de gevolgen van hun daden', verklaarde de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

Hij had om een spoedbijeenkomst van de raad gevraagd. Rusland eist dat de autoriteiten in Kiev 'snel een einde maken aan al hun strafexpedities' tegen de opstandelingen die verschillende overheidsgebouwen bezetten in steden in het oosten.

Oekraïne lanceerde vrijdagochtend een militaire operatie tegen het pro-Russische separatistenbastion Slavjansk (Slovjansk in het Oekraïens).

Volgens de Franse ambassadeur Gérard Araud zijn het echter de Russen die gas moeten terugnemen. Hij beschuldigt Moskou ervan zich te gedragen als een 'pyromane brandweerman'. Kiev zet zijn troepen in tegen 'gewapende bendes' die geen steun genieten onder de bevolking, klinkt het.

'Paramilitair geweld'

Ook volgens de Amerikaanse ambassadrice Samantha Power doet de Oekraïense interim-regering niet meer dan het 'paramilitaire geweld, gesteund door Rusland, trachten te beheersen om de veiligheid van de Oekraïense burgers te verzekeren'. Ze noemde het optreden van Kiev 'redelijk, proportioneel en zoals elk ander land zou handelen' in dergelijke omstandigheden.

'Terroristen gebruiken burgers als schild'

Het regime in Kiev heeft een militaire actie opgestart in Slavjansk, een stad in het oosten van het land die door tegen het regime in Kiev gekante separatisten gecontroleerd wordt. Rusland heeft met verontwaardiging gereageerd op de operatie die 'Oekraïne naar een catastrofe leidt'.

'De operatie verloopt niet zo snel als we zelf willen', zo gaf Oleksandr Toertsjinov toe. De reden daarvoor is dat de 'terroristen' - de naam die het regime geeft aan de opstandige bevolking in het oosten van het land - zich in bewoond gebied verschanst hebben en 'burgers als schild gebruiken'.

Volgens hem werden er 'zware verliezen' toegebracht aan 'de tegenstander'. Aan Oekraïense interim-overheidszijde zouden er twee doden zijn gevallen.

De 'pro-Russische separatisten' zeggen dat er bij de militaire actie drie Russisch gezinde activisten en twee burgers gedood werden.

Rusland vraagt spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Oekraïne

Rusland had aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om in New York een spoedzitting bijeen te roepen over de toestand in Oekraïne. Dat hebben diplomaten meegedeeld.

Het Russische verzoek komt er wegens 'de ernstige escalatie van het geweld in het oosten van Oekraïne', zo luidde het. De zitting zal openbaar zijn. Het zal dan al de dertiende vergadering van de VN-Veiligheidsraad over de Oekraïense crisis worden. De vorige bijeenkomsten hebben nog niet tot een concreet resultaat geleid, aangezien de permanente leden nooit een gemeenschappelijk standpunt konden bereiken.

(Belga/SD)

Onze partners