VN-Veiligheidsraad blijft het oneens over aanpak Syrië en Noord-Korea

13/04/12 om 21:17 - Bijgewerkt om 21:17

Binnen de VN-Veiligheidsraad zijn de violen nog niet steeds gestemd over Syrië en Noord-Korea.

VN-Veiligheidsraad blijft het oneens over aanpak Syrië en Noord-Korea

© Reuters

Syrië
Over Syrië ligt een resolutie voor die het sturen van militaire waarnemers naar dat land beoogt. Tegen dit voorstel is vooral Rusland gekant.

De Russische ambassadeur bij de VN, Vitali tsjoerkin, maakte duidelijk dat er nog "veel werk" op de plank is. Een anoniem diplomaat zei dat de Russen scrupuleus elke bewoording in de tekst uitvlooien. Mogelijk vreest Moskou achterdeurtjes in de tekst (zoals vorig jaar met de Libië-resolutie) die militair ingrijpen toelaten. In de tekst die momenteel voorligt, zouden de VN dertig ongewapende waarnemers sturen.

Noord-Korea
Wat de Noord-Koreaanse rakettest betreft, twee uur overleg binnen de V-raad leverde evenmin unanimiteit op. Vooralsnog "betreurt" de VN de -mislukte- test, terwijl Washington die "veroordeelt". Volgens de VS-ambassadrice bij de VN, Susan Rice, momenteel voorzitster van de V-raad, wordt nog naar een "gepaste reactie" gezocht.

Ook de Westerse bondgenoten van de VS willen stoere taal. Frankrijk, bijvoorbeeld, wil dat in een resolutietekst verankerd wordt dat de test een "provocerende daad" was. (Belga/INM)

Onze partners