VN-team heeft Syrië verlaten, Damascus verwacht ‘elk moment aanval’

Bashar Al-Assad en Barack Obama © REUTERS
Simon Demeulemeester

De VN-experts die in de Syrische hoofdstad Damascus hebben gezocht naar bewijzen voor een aanval met gifgas, hebben het land verlaten. Hun vertrek opent de poort voor een eventuele militaire interventie in Syrië. Damascus verwacht zich ‘elk moment’ aan een westerse aanval.

De dertien VN-inspecteurs verlieten hun hotel in Damascus zaterdagochtend. Hun konvooi stak nadien de Libanese grens over. Het team, onder leiding van professor Aake Sellström, was vijf dagen ter plaatse om de aanklachten van aanvallen met chemische wapens tegen de Syrische bevolking te onderzoeken. In 15 wereldwijde erkende laboratoria, in landen die niet behoren tot zij die een interventie willen, zullen de stalen onderzocht worden.

Angela Kane, de hoge VN-vertegenwoordigster voor de Ontwapening die de experts vergezelde, had Syrië een dag eerder al verlaten. Zij zou zaterdag verslag uitbrengen bij VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in New York.

Kerry: ‘Vertrek VN-experts opent duur voor eventuele interventie’

De Verenigde Staten overwegen een ‘gelimiteerde en begrensde actie’ om het regime van de Syrische president Bashar al-Assad te straffen voor de aanval met chemische wapens. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei dat het vertrek van de VN-experts de deur opent voor een eventuele interventie.

Syrië: ‘Verwachten elk moment aanval en kunnen meteen terugslaan’

Syrië verwacht dat dan ook. Een hoge functionaris van de Syrische veiligheidsdiensten heeft aan het Franse persbureau AFP gezegd dat het regime zich ‘elk moment’ aan een westerse aanval op zijn grondgebied verwacht.’ We zijn ook klaar om elk moment terug te slaan’, voegde hij eraan toe.

We zullen ons volk en ons vaderland met alle kracht verdedigen’, zo verklaarde de functionaris. Hij liet verstaan dat er vergelding zal komen voor elke mogelijke buitenlandse agressie.

Volgens de functionaris dienen de voorstanders van een internationale militaire interventie in Syrië ‘een slechte zaak, die niets heeft te zien met moraal of internationaal recht’. ‘Het gaat om een niet-gerechtvaardigde agressie.’

Poetin: ‘Beschuldigingen Assad zijn absolute nonsens’

De Russische president Vladimir Poetin noemde pas nog de beschuldigingen aan het regime van Bashar Al-Assad ‘absolute nonsens’.

Rusland heeft eveneens felle kritiek geuit op de Amerikaanse verklaringen over een mogelijke ‘beperkte’ en ‘op maat gemaakte’ actie in Syrië. ‘Deze dreigementen zijn onaanvaardbaar’, zo verklaarde een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Het eenzijdig gebruik van geweld buiten de VN-Veiligheidsraad om zou een schending van het internationaal recht zijn, zou het vinden van een politieke oplossing voor de crisis in Syrië bemoeilijken, en leiden tot bijkomende slachtoffers’, zei Aleksander Loekasjevitsj in Moskou.

Merkel: ‘Rusland en China verzwakken rol VN’

Duits bondskanselier Angela Merkel bekritiseerde dan weer Rusland en Moskou voor hun volgehouden steun aan Assad.

‘Het is zeer betreurenswaardig dat Rusland en China een gemeenschappelijk standpunt over het Syrische conflict weigeren. Dat verzwakt momenteel de rol van de Verenigde Naties’, stelt Merkel in een interview met de krant Augsburger Allgemeine.

Rusland en China zijn twee van de vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad. Ze blokkeren al enige tijd ontwerpresoluties die het regime van president Bashar al-Assad veroordelen en kanten zich tegen een militair ingrijpen in het land. Merkel herhaalt dat met het gebruik van chemische wapens ‘een taboe is doorbroken’ dat ‘niet zonder gevolgen kan blijven’. Deelnemen aan een militaire reactie zonder internationaal mandaat doet Duitsland echter niet. De Bundeswehr kan enkel deelnemen op basis van een mandaat van de VN, de Navo of de EU, maar die vraag stelt zich volgens haar momenteel niet.

Merkel hoopt bij de Duitse parlementsverkiezingen op 22 september een derde mandaat als bondskanselier in de wacht te slepen.

Iraanse delegatie op weg naar Syrië

Intussen is een delegatie van Iraanse parlementsleden op weg naar Syrië. Volgens een mededeling willen ze ‘de situatie in Syrië onderzoeken en het gebruik van chemische wapens door terroristische groepen veroordelen’. De delegatie, geleid door voorzitter Allaeddine Boroujerdi van de commissie buitenlandse zaken, zou volgens bronnen in het parlement ook een ontmoeting hebben met president Bashar al-Assad.

Iran, de belangrijkste regionale bondgenoot van het regime in Damascus, waarschuwde de voorbije dagen voor militaire actie tegen Syrië.

Israël zal ‘hard en genadeloos terugslaan’ bij aanval

In Israël stijgt ondertussen ook de spanning. De regering liet optekenen dat in het geval van een aanval op Israël vanuit Syrië ‘genadeloos en hard’ zal beantwoord worden.

1.429 mensen omgekomen volgens Washington

Volgens Washington kwamen minstens 1.429 mensen om het leven bij de aanval met chemische wapen, onder wie zeker 426 kinderen. De VS zeggen ‘duidelijke’ en ‘overtuigende’ bewijzen te hebben dat die aanval het werk was van het Syrische regime.

Zij bereiden samen met Frankrijk een beperkte aanval tegen het Syrische regime voor. Het Syrische regime wordt ervan beschuldigd meer dan 1.400 burgers te hebben gedood tijdens een aanval met chemische wapens. De Britse premier David Cameron is er niet in geslaagd het Britse parlement te overtuigen van een actie in Syrië. Hij verloor de parlementaire stemming in het Lagerhuis, dat haar eerste minister wandelen stuurde met 272 stemmen voor en 285 tegen.

VN-agentschappen blijven actief in het land

De agentschappen van de Verenigde Naties die actief zijn in Syrië, hebben hun engagement herhaald om de hulpverlening aan de Syrische bevolking voort te zetten, ondanks de toegenomen spanningen. Dat melden de VN.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP), het bureau van de hoge VN-vertegenwoordiger voor vluchtelingen (UNHCR), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het kinderfonds UNICEF zullen hun operaties voortzetten, luidt het in een persbericht. Het gaat om zowel hulp aan mensen in Syrië als aan Syrische vluchtelingen in andere landen.

De Verenigde Naties hebben momenteel ongeveer 1.000 werknemers in Syrië.

Sinds het geweld tussen het Syrische regime en oppositiegroepen in maart 2011 uitbrak in Syrië, zijn volgens de VN 100.000 mensen om het leven gekomen. Bijna 2 miljoen Syriërs zijn naar buurlanden gevlucht en nog eens 4 miljoen zijn binnen de grenzen op de vlucht geslagen. Minstens 6,8 miljoen Syriërs hebben dringend humanitaire hulp nodig, van wie de helft kinderen, aldus nog de VN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content