VN: 'Syrisch rebellen in Aleppo bezitten tanks en zware wapens'

01/08/12 om 20:36 - Bijgewerkt om 20:36

De Syrische rebellen hebben volgens de VN tanks en zware wapens ter beschiking in Aleppo. Ondertussen circuleren beelden van een executie op Assadgetrouwen.

VN: 'Syrisch rebellen in Aleppo bezitten tanks en zware wapens'

© Reuters

De Syrische rebellen beschikken in de stad Aleppo over tanks en zware wapens. Dat meldt een woordvoerder van de VN. De confrontaties tussen de regeringstroepen en de rebellen concentreren zich sinds 20 juli op de stad Aleppo, in het noorden van het land.

Zowel het regime als de oppositie heeft versterking gestuurd naar de economische hoofdstad van Syrië. Waarnemers van de VN zijn naar de belegerde stad gegaan. "De waarnemers hebben de informatie bevestigd die stelt dat de oppositie in Aleppo in het bezit is van zware wapens, waaronder tanks", deelt woordvoerder Martin Nesirky nu mee.

Eerder had de VN ook al aangegeven dat het Syrische regeringsleger gebruik maakt van vliegtuigen om de stad te beschieten. Volgens cijfers van het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan hebben ongeveer 200.000 mensen het geweld in Aleppo ontvlucht.

Executies van Assad-getrouwen?

Op You Tube circuleren ondertussen beelden van wat een executie van militieleden loyaal aan de Syrische dictator Bashar Al-Assad genoemd wordt door verschillende media. De begeleidende tekst heeft het over stamouderen van de Beri-clan. Uit de tekst blijkt duidelijk een negatieve houding ten opzichte van diegenen die de executie uitvoeren, en ook ten opzichte van de rebellen. Zekerheid over wat te zien is, is moeilijk na te gaan in dit conflict waarin beïnvloeding door beide kampen van de (buitenlandse) publieke opinie een van de wapens is.

De beelden kunnen choquerend zijn. (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners