VN: 'Syrië vertraagt vernietiging chemische wapens niet opzettelijk'

07/02/14 om 01:58 - Bijgewerkt om 01:58

Syrië krijgt zijn chemische wapens niet op rijd het land uit. Niet met opzet, zegt de VN. De VS en een aantal ander westerse landen zien dat anders.

VN: 'Syrië vertraagt vernietiging chemische wapens niet opzettelijk'

Werknemers van de Duitse firma GEKA in Münster, die een deel van het chemische arsenaal opruimt. © BELGAIMAGE

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het Syrische regime gewaarschuwd om het transport van zijn chemische wapens niet te vertragen. Tegelijk zei Sigrid Kaag, het hoofd van de VN-missie die belast is met het project, dat Damascus de vernietiging van de wapens niet opzettelijk vertraagt.

Weken achter

Er werd afgesproken dat de wapens tegen 30 juni zouden vernietigd worden. Woensdag moesten de chemische wapens uit de haven van Latakia vervoerd zijn, maar het regime haalde die deadline niet. Volgens deskundigen zit Damascus weken achter op het schema.

Volgens Sigrid Kaag, de Nederlandse vrouw die aan het hoofd staat van de VN-missie, vertraagt het Syrische regime de operatie niet opzettelijk, zoals enkele westerse landen en ook de VS suggereren. "De samenwerking gaat voort", zei ze donderdagavond.

De Veiligheidsraad vroeg donderdag aan Syrië "om snel alle maatregelen te nemen om alle verplichtingen op tijd na te komen". Samantha Power, de Amerikaanse VN-ambassadeur, beschuldigt de Syrische regering ervan te aarzelen. Eerder zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al dat het proces te traag verloopt. Hij vroeg Rusland om druk te zetten op het regime in Damascus.

'Vertraging niet onoverkomelijk'

Volgens Washington is op dit moment slechts 5 procent van de Syrische chemische wapens uit het land gevoerd. Kaag relativeerde dat cijfer. Ze geeft toe dat de operatie vertraging opgelopen heeft. "Vertraging is niet onoverkomelijk. Er zij oorzaken voor en er spelen allerlei omstandigheden mee", zei ze donderdag voor de Veiligheidsraad. Ze voegde er aan toe dat het mosterdgas slechts 1,5 procent vertegenwoordigt van het totaal aantal van de chemische wapens, maar dat dat mosterdgas wel het gevaarlijkste is.

De VN-topvrouw is niet bang dat de deadline van 30 juni in gevaar komt. Het Syrische regime heeft alle benodigdheden om de wapens weg te halen, zei de Nederlandse. (Belga/TV)

Onze partners