VN stelt armoede in Oost-Jeruzalem aan de kaak

© Reuters

Het ‘segregatiebeleid’ van de Israël tegenover van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem heeft de voorbije jaren geleid tot een toename van de armoede in dat deel van de stad. Dat stelt de VN.

“De economie van Oost-Jeruzalem is in de Palestijnse noch de Israëlische economie geïntegreerd”, legt de VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) uit in een pas gepubliceerde studie. “Sinds tien jaar blijft de armoede toenemen onder de Palestijnse bevolking van Jeruzalem, omdat het isolement ten opzichte van de rest van het Palestijns gebied is blijven groeien na de tweede Intifada en de bouw van de Israëlische scheidingsmuur.”

4/5 Palestijnse kinderen arm

Volgens de gegevens waarover de UNCTAD beschikt, leefde 82 procent van de Palestijnse kinderen in Oost-Jeruzalem in 2010 in armoede, tegenover 45 procent van de Israëlische kinderen in Jeruzalem.

Volgens sommige schattingen heeft de bouw van de scheidingsmuur door de Israëliërs, sinds de aanvang van de werken in 2003, de economie in Oost-Jeruzalem meer dan 760 miljoen euro rechtstreekse verliezen gekost, schrijft de UNCTAD. De nefaste gevolgen – de verloren mogelijkheden voor de handel en tewerkstelling – houden aan en worden op ongeveer 200 miljoen dollar per jaar geschat.

Voor de economen van de Verenigde Naties valt de verarming van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem niet enkel te wijten aan de isolering van het gebied. Het feit dat de inwoners over een ander juridisch statuut hebben dan de Israëliërs, brengt een ‘reeks obstakels’ teweeg: “in het bijzonder rond huisvesting, werk en fiscaliteit.”

Einde van de bezetting

De VN-experten menen dat verschillende acties kunnen helpen de gevolgen van het beleid kunnen verzachten. De echte noodzakelijke voorwaarde voor de duurzame ontwikkeling van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem, is het “einde van de kolonisering en bezetting” van de sector, aldus de studie.

Sinds de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 bezet Israël Oost-Jeruzalem. Die beslissing werd nooit erkend door de internationale gemeenschap. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content