VN: 'Sancties tegen Noord-Korea hebben weinig effect'

09/02/16 om 05:11 - Bijgewerkt om 05:11

Noord-Korea blijft nucleaire en ballistische programma's testen, ondanks de internationale sancties die weinig effect hebben. Dat staat in een rapport van experts van de Verenigde Naties. Noord-Korea slaagt erin de sancties te omzeilen.

VN: 'Sancties tegen Noord-Korea hebben weinig effect'

Officieel beeld van de lancering van de langeafstandsraket © REUTERS

De experts raden aan om vier personen en drie bedrijven toe te voegen aan de zwarte lijst, en dringen aan om de controles te verscherpen. Daarnaast stellen ze voor om verkenningsdrones en de onderdelen om die drones te bouwen toe te voegen aan de lijst van verboden producten voor Noord-Korea. Maar in het algemeen zijn ze sceptisch over het effect van de internationale maatregelen.

Het land kwam zondag opnieuw in opspraak na de lancering van een langeafstandsraket, die volgens Pyongyang diende om een satelliet in de baan rond de aarde te brengen, maar volgens de internationale gemeenschap een dekmantel is voor ballistische tests. Op 6 januari voerde het land bovendien naar eigen zeggen een test uit met een waterstofbom. De internationale gemeenschap veroordeelt die Noord-Koreaanse acties scherp. Zondag besliste de VN-Veiligheidsraad om de onderhandelingen te versnellen die Pyongyang scherpere sancties moeten opleggen.

'Niet vastberaden'

De VN-experts hebben tien jaar na de eerste nucleaire test van Noord-Korea echter "geen enkele aanwijzing gevonden dat het land zijn nucleaire en ballistische programma's wil stopzetten". Integendeel, er zijn "grote twijfels over de algemene efficiëntie van het huidige sanctieregime", aldus de experts. Noord-Korea "slaagt erin de sancties te omzeilen en blijft het internationale financiële systeem, de luchtvaartroutes en de maritieme routes gebruiken om verboden producten te laten leveren". "Al die acties worden mogelijk gemaakt door een gebrek aan vastberadenheid bij de toepassing van de VN-resoluties", aldus de experts, die wijzen op "het gebrek aan kwaliteit en details" in de rapporten van de lidstaten waarin schendingen worden gemeld. "Het is belangrijker dan ooit dat alle lidstaten de toepassing van de sancties strenger controleren", besluit het rapport.

(Belga/RR)

Onze partners