VN-rapport inventariseert massamoorden in Congo

29/09/10 om 17:22 - Bijgewerkt om 17:22

In het document is sprake van 617 "gewelddadige incidenten", voornamelijk met burgerdoden, tussen maart 1993 en juni 2003.

Het VN-rapport over mensenrechtenschendingen door gewapende troepen in de Democratische Republiek Congo bevat een inventaris van de massamoorden die er tussen 1993 en 2003 ongestraft gepleegd zijn.

De definitieve versie van het rapport wordt pas op vrijdag 1 oktober voorgesteld, maar persagentschap AFP kon de ontwerptekst al inkijken.

In het document is sprake van 617 "gewelddadige incidenten", voornamelijk met burgerdoden, tussen maart 1993 en juni 2003.

Straffeloosheid

Het rapport, dat 555 bladzijden telt, is geen gerechtelijk dossier, benadrukken de auteurs, maar een rigoureuze inventaris van de ergste massamoorden die gedurende tien jaar ongestraft zijn gepleegd.

De bedoeling van het rapport is onder andere, zo luidt het, om de Congolese autoriteiten een leidraad te bieden om de talrijke slachtoffers gerechtheid te geven, en de straffeloosheid in het land tegen te gaan.

"De systematische en wijdverspreide aanvallen brengen elementen aan het licht, die, als ze bewezen worden voor een rechtbank, kunnen gekwalificeerd worden als genocide," stelt het rapport.

Protest

Voor het rapport spraken VN-onderzoekers tussen juli 2008 en Juni 2009 met 1.280 getuigen en circa 200 verantwoordelijken van lokale ngo's.

Normaal gezien was de presentatie vroeger gepland, maar Rwanda had protest ingediend tegen een eerder ontwerp.

Lees ook:Van genocide tot genocide (Hubert van Humbeeck)

Lees meer over:

Onze partners