VN-organisatie voorspelt hogere jeugdwerkloosheid

Afrikaanse migranten op een schip van de Italiaanse marine © REUTERS

Door de zwakke economische situatie in vele landen zal de jeugdwerkloosheid volgens dit jaar toenemen. De internationale arbeidsorganisatie ILO in Genève verwacht dat het aantal werkloze 15- tot 24-jarigen wereldwijd dit jaar met een half miljoen tot 71 miljoen zal stijgen.

Volgens de internationale arbeidsorganisatie ILO, die opereert onder auspiciën van de Verenigde Naties, de jeugdwerkloosheidsgraad op 13,1 procent. Dat is bijna zo hoog als de 13,2 procent in 2013, toen het hoogste in 20 jaar. De afgelopen jaren nam de jeugdwerkloosheid opnieuw wat af.

De situatie is het ergst in de Arabische landen en in Noord-Afrika, waar ongeveer 30 procent van alle jonge mannen en vrouwen werkloos is. Daar willen bovendien veel jongeren naar een rijker land trekken om er een baan te vinden, aldus de ILO. Volgens een enquête van ILO wil 28 procent van alle jongeren in Arabische landen voor werk naar het buitenland trekken, terwijl dat in 2009 nog 21 procent was. In Noord-Afrika is dat al enkele jaren ongeveer 35 procent. Overigens is het elders meer: in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, Latijns-Amerika en de Caraïben is dat 38 procent. In Oost-Europa 37 procent. De werkloosheid verklaart ten dele de migratiestromen.

‘Half miljoen minder werkloos in Europa’

De ILO hekelt dat jongeren in vele jonge industrielanden en ontwikkelingslanden onder de armoedegrens van de VN leven, hoewel ze een baan hebben. In die landen moeten 156 miljoen werkende jongeren zien rond te komen met minder dan 3,10 dollar per dag (zowat 2,75 euro).

In Europa ziet de ILO enkele “tekenen van normalisering” opkomen na de crisisjaren, hoewel jeugdwerkloosheid er een dringende kwestie blijft. In Spanje, Italië en Portugal zou de werkloosheid bij jongeren in 2017 aanzienlijk afnemen, aldus de ILO. Dan zouden nog 4,2 miljoen jongeren in de EU werkloos zijn, een daling van een half miljoen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content