VN: 'Oorlogsmisdaden dagelijkse realiteit in Syrië'

04/06/13 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:16

Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid zijn een "dagelijkse realiteit" geworden in Syrië. Dat zegt de Onderzoekscommissie van de Verenigde Naties in een rapport.

Ze verwijst voornamelijk naar de massamoorden, de folteringen en het vermoeden van het gebruik van chemische wapens in Syrië.

De Onderzoekscommissie meent dat "er reden is om te vermoeden dat beperkte hoeveelheden chemische producten werden gebruikt". De onderzoekers vermelden vier voorvallen waarbij chemische middelen zijn gebruikt, maar de aard van de chemische wapens, de gebruikte wapensystemen en wie de wapens gebruikte, heeft de commissie nog niet kunnen achterhalen.

Folteringen

In het rapport wordt de periode tussen 15 januari en 15 mei onderzocht. De commissie, die handelt onder leiding van de Raad voor de Mensenrechten, heeft nog steeds geen groen licht gekregen van Damascus om naar Syrië te reizen.

"Ik ben erg verrast door het geweld en de wreedheid van de criminele daden, vooral de folteringen. Wat me ook stoort, is de inzet van kinderen in de gevechten" die "vermoord en gefolterd worden", zei Carla del Ponte, lid van de Onderzoekscommissie.

86 kindsoldaten gedood

Sinds het begin van het conflict zouden al 86 kindsoldaten zijn gedood tijdens de gevechten. Ook werden minstens 147 lichamen gevonden in de rivier van Aleppo tussen januari en maart 2013. Ze werden waarschijnlijk in door de regering bestuurde gebieden omgebracht. Dat zei Human Rights Watch.

De onderzoekers beschuldigen het leger, dat geholpen wordt door milities en buitenlandse strijders, van het plegen van moorden, folteringen, verkrachtingen en andere onmenselijke daden. Ook de gewapende oppositiegroepen pleegden volgens de onderzoekers oorlogsmisdaden, maar hun aandeel zou minder groot zijn. (Belga/AVE)

Onze partners