VN: nieuwe vredesgesprekken over Jemen

11/09/15 om 01:25 - Bijgewerkt om 01:24

Volgende week vinden onderhandelingen plaats over een wapenstilstand in Jemen. Aan de gesprekken zullen de regering, de Houthi-rebellen en aanhangers van gewezen president Ali Abdallah Saleh deelnemen.

VN: nieuwe vredesgesprekken over Jemen

Vuur en rook boven Sanaa © Reuters

Dat maakten de Verenigde Naties in een persbericht bekend.

De precieze datum en plaats van de onderhandelingen zijn nog niet vrijgegeven.

De bedoeling is om te komen tot een staakt-het-vuren en een geweldloze politieke transitie.

De speciaal gezant van de VN "vraagt de deelnemers van de gesprekken om zich constructief op te stellen, zodat er snel een einde komt aan het geweld dat ontoelaatbaar lijden veroorzaakt voor de bevolking van Jemen", aldus het persbericht.

In juni zijn er op initiatief van de VN al eens vredesgesprekken gehouden, maar die draaiden op niets uit.

De voorbije maanden zijn de aanvallen van Saudi-Arabië, dat strijd voert tegen de sjiitische Houthi's, nog geïntensifieerd. Het geweld leidt tot een humanitaire ramp in het straatarme land, waarbij miljoenen inwoners geen toegang hebben tot drinkbaar water, voedselhulp en medische verzorging.

'Uitschot'

Kort voor de VN de mededeling over de vredesgesprekken verspreidde, werd bekend dat bij een Saudische luchtaanval in de Jemenitische provincie Marib acht burgerdoden zijn gevallen. Dat werd omschreven als "een vergissing", want men had volgens een woordvoerder rebellenstellingen nabij het plaatsje Bayhan willen treffen.

In hoofdstad Sanaa bombardeerden de Saudi's en hun soennitische bondgenoten uit de Golf wapenopslagplaatsen van de Houthi's. Er werd melding gemaakt van zware ontploffingen, maar informatie over het aantal slachtoffers van die raids is er vooralsnog niet. De Houthi's werden her en der ook nog bestookt vanuit Apache-aanvalshelikopters. In een Saudisch communiqué werd deze week gesteld dat men het "uitschot" in Jemen zou uitroeien.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners