VN neemt resolutie aan voor vredesplan in Syrië: 'Zeer belangrijke stap'

19/12/15 om 07:31 - Bijgewerkt om 07:31

De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag unaniem een resolutie aangenomen voor een ambitieus vredesplan voor Syrië. Het plan moet een politiek vredesproces in Syrië steunen.

VN neemt resolutie aan voor vredesplan in Syrië: 'Zeer belangrijke stap'

© REUTERS

De resolutie voorziet dat "begin januari" onderhandelingen plaatsvinden tussen de overheid en oppositie, om een einde te brengen aan de burgeroorlog die al meer dan vier jaar aanhoudt, en dat tegelijk een staakt-het-vuren wordt ingesteld.

De Verenigde Naties worden opgeroepen om als bemiddelaar bij die gesprekken op te treden. Ook moeten de verschillende opties voor een monitoringmechanisme, waarmee moet worden toegezien op de naleving van het staakt-het-vuren, binnen de maand worden voorgesteld door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De resolutie bekrachtigt daarmee de principes van het "stappenplan" dat tijdens de vredesconferentie in Wenen werd afgesproken.

Binnen zes maanden Syrische overgangsregering

De uiteindelijke bedoeling is om na zes maanden te komen tot een overgangsregering in Syrië. Binnen de achttien maanden moeten er verkiezingen plaatsvinden in het land. De goedkeuring van de resolutie "is een zeer belangrijke stap, die ons toelaat om vooruitgang te boeken" in het vredesproces, zo verklaarde Ban Ki-moon.

"Het is de eerste resolutie die zich concentreert op de politieke middelen om de crisis op te lossen", benadrukte de secretaris-generaal nog. Eerdere resoluties over de burgeroorlog in Syrië beperkten zich toe nu tot het humanitaire aspect. Resoluties waarin naar een politieke oplossing werd gezocht, raakten nooit goedgekeurd. Rusland en China hadden immers altijd hun veto gesteld tegen de teksten die door de westerse landen werden ingediend.

Over de rol die de huidige Syrische president Bashar al-Assad nog te vervullen heeft, blijft sowieso nog onenigheid bestaan tussen de verschillende grootmachten. In de vrijdagavond goedgekeurde tekst wordt niet over Assad gesproken. (Belga/NSK)

Onze partners