VN-missies elk jaar dodelijker

14/01/15 om 10:24 - Bijgewerkt om 10:22

Bij veldmissies zijn in 2014 minstens 61 VN-medewerkers omgekomen. Vooral missies in conflictgebieden in Afrika, Azië en het Midden-Oosten zijn gevaarlijk.

VN-missies elk jaar dodelijker

VN-blauwhelm bij verkiezingen Haïti © Reuters

Vorig jaar kwamen 33 vredessoldaten, 16 burgers, 9 aannemers en 3 adviseurs om. In Noord-Mali kwamen de meeste vredessoldaten om: 28. Gaza was met 11 doden de dodelijkste plek voor burgerpersoneel.

De gevaren zijn zo voorspelbaar dat de VN-werknemers subtiel adviseert om voor vertrek een wilsbeschikking te schrijven. Op de vraag of de VN voldoende doet om het personeel te beschermen bij buitenlandse operaties, antwoordde Barbara Tavora-Jainchill, voorzitter van de VN Stafunie, dat dat een lastige vraag is.

Doelbewuste moorden op VN-medewerkers

'In principe ligt de verantwoordelijkheid voor bescherming in de eerste plaats bij het gastland, het land waar onze mensen werken en leven. De meest toepasselijke vraag is: moet je VN-personeel naar plaatsen sturen waar veiligheid niet gegarandeerd kan worden?'

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet merken zich ernstig zorgen te maken over de moorden op VN-medewerkers. 'Ik ben ontzet over het aantal hulpverleners en vredessoldaten dat vorig jaar doelbewust gedood is, terwijl ze probeerden mensen in een crisissituatie te helpen', zei hij vorige week tijdens een herdenkingsceremonie. In 2014 werden VN-stafleden vermoord terwijl ze in een restaurant in Kaboel zaten, terwijl twee collega's doelwit waren van een aanslag toen ze uit een vliegtuig stapten in Somalië. (IPS)

Onze partners