VN: Miljoenen kinderen in Pakistan bedreigd door ziektes

16/08/10 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:46

Bijna 3,5 miljoen kinderen in Pakistan lopen een hoog risico om dodelijke ziektes te krijgen, als gevolg van de overstromingen die grote delen van het land blank hebben gezet.

Dat heeft woordvoerder Maurizio Giuliano van het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) maandag gezegd.

Het gaat om ziektes die de kop opsteken omdat het water sterk vervuild is geraakt door de overstromingen, zoals dysenterie, buiktyfus, en hepatitis A en E.

Giuliano zei dat ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich opmaakt om hulp te bieden aan tot 140.000 mensen in het geval cholera opduikt.

Verwoest

De zware overstromingen begonnen meer dan twee weken geleden en hebben aan minstens 1.500 mensen het leven gekost, al ligt dat aantal zeer waarschijnlijk een pak hoger.

Circa twintig miljoen mensen zijn getroffen. Volgens de VN staat zowat een vijfde van Pakistan blank. Meer dan 700.000 huizen zijn beschadigd of vernield.

Hulp

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei zondag tijdens zijn bezoek aan Pakistan dat hij nog nooit een ramp van dergelijke omvang gezien heeft. Hij riep de internationale gemeenschap op haar hulp aan de Pakistaanse bevolking te versnellen.

De VN vragen 460 miljoen dollar (zo'n 359 miljoen euro) hulp voor de dringendste noden in Pakistan. Op langere termijn zijn er miljarden nodig.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) maakte vrijdag nog eens 1,5 miljoen euro vrij voor Pakistan. Het geld zal worden besteed via het Wereldvoedselprogramma van de VN en komt bovenop de 500.000 euro die kort na de aanvang van het noodweer en de eerste overstromingen werd vrijgemaakt.

Mensen die hun steentje willen bijdragen, kunnen dat via de erkende organisaties. U vindt hier hun rekeningnummers:

Lees meer over:

Onze partners