VN-lidstaten schieten Pakistan te hulp

20/08/10 om 08:11 - Bijgewerkt om 08:11

Verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, en de Europese Unie hebben donderdag bekendgemaakt dat ze de humanitaire hulp aan het door overstromingen getroffen Pakistan zullen verhogen.

VN-lidstaten schieten Pakistan te hulp

© Reuters

Na de bijzondere bijeenkomst van de Algemene Vergadering in New York verklaarde de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi aan de pers dat hij "gerustgesteld is over het feit dat de internationale gemeenschap aan de kant van Pakistan staat".

Hij sprak ook zijn vertrouwen uit in het noodfonds van 460 miljoen dollar. Door de bijkomende de toezeggingen van donderdag zou al 54,5 procent daarvan bereikt zijn.

Zo maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton bekend dat Washington zijn hulp zal verhogen van 90 naar 150 miljoen dollar. Groot-Brittannië kondigde een verdubbeling van zijn steun aan: aan het oorspronkelijke bedrag van 31 miljoen pond werd nog eens 33 miljoen pond toegevoegd. Duitsland kondigde op zijn beurt aan 32 miljoen dollar vrij te maken voor Pakistan, bovenop de 18 miljoen dollar die al werd toegezegd via de EU.

EU

Ook de EU verklaarde, via de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, het bedrag van de 27 lidstaten op te trekken van 110 naar 140 miljoen euro.

De deelnemers aan de vergadering namen bij consensus een resolutie aan waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen om het land "volop steun en bijstand" te verlenen bij zijn pogingen "om de gevolgen van de overstromingen te beperken". Ook moet Pakistan worden bijgestaan bij "het herstel en wederopbouw op middellange en lange termijn."
Slow-motion tsunami
"Pakistan maakt een slow-motion tsunami mee", zei secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN die waarschuwde dat de problemen zullen toenemen aangezien meteorologen nog vier bijkomende weken van moessonregens verwachten.

Eenmaal het water zich zal hebben teruggetrokken zal Pakistan een miljard dollar nodig hebben om zijn landbouw herop te starten, zo
citeerde Ban een schatting van de Wereldbank. Op langere termijn moet ook de grote schade aan de infrastructuur worden hersteld.

In Pakistan staat minstens 160.000 vierkante km onder water.

Lees meer over:

Onze partners