VN: Israëlische bombardementen in strijd met mensenrechten

11/07/14 om 15:54 - Bijgewerkt om 15:54

De Verenigde Naties zijn verontrust over de bombardementen van Israël op burgerdoelwitten in Gaza. Volgens VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay worden de mensenrechten geschonden.

VN: Israëlische bombardementen in strijd met mensenrechten

© BELGA

Het hoge en steeds stijgende aantal burgerslachtoffers bij de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook, verontrust de Verenigde Naties. Berichten over bombardementen op woonhuizen doen vrezen dat de mensenrechten door Israël geschonden worden. Dat zegt VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay in Genève.

'Bij het zien van de rapporten rijst de vraag of de aanvallen wel conform de mensenrechten en het internationaal humanitair recht zijn', zo verklaarde Ravina Shamdasani, de woordvoerster van de mensenrechtencommissaris.

Naast de Israëlische actie, worden echter ook de raketaanvallen veroordeeld die door Palestijnse militanten vanuit Gaza worden uitgevoerd. Beide partijen moeten de rechten van de burgerbevolking respecteren, klinkt het.

'Israël, Hamas en andere gewapende Palestijnse groepen hebben deze weg al eerder bewandeld. En dat heeft enkel geleid tot doden, vernieling, wantrouwen en een pijnlijke verlenging van het conflict.'

Staakt-het-vuren

Ook 34 andere internationale humanitaire organisaties hebben opgeroepen tot respect voor de mensenrechten in de Gazastrook. In een gemeenschappelijke mededeling vragen Oxfam, Save The Children, Care en een dertigtal andere ngo's om een staakt-het-vuren en een duurzame oplossing voor het conflict.

Sinds het begin van de Israëlische aanvallen op de uiterst dichtbevolkte Gazastrook zijn al meer dan honderd mensen om het leven gekomen. Volgens de Palestijnen werden vooral burgers het slachtoffer van de Israëlische bombardementen. (Belga/WB)

Lees meer over:

Onze partners