VN: 'IS houdt 3.500 slaven gevangen in Irak'

19/01/16 om 13:21 - Bijgewerkt om 14:05

In Irak vielen sinds 2014 minstens 18.800 burgerdoden, stelt de VN. 'De terreurdaden van IS komen vervaarlijk dicht in de buurt van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en mogelijk genocide.'

VN: 'IS houdt 3.500 slaven gevangen in Irak'

Strijd tegen IS in Irak © Reuters

Het aanslepende conflict in Irak heeft sinds begin 2014 minstens 18.800 burgers het leven gekost. Dat blijkt uit een gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties (VN), dat de verantwoordelijkheid voor het merendeel van de slachtoffers bij de extremistisch-soennitische beweging Islamitische Staat (IS) legt. In die periode vielen ook 36.200 gewonden en raakten 3,2 miljoen mensen ontheemd, aldus de UN Assistance Mission for Iraq en het VN-Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen.

Volgens dat rapport komen de diverse terreurdaden van IS vervaarlijk dicht bij "oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en, mogelijk, genocide". VN-deskundigen rapporteerden voorts dat in juni 800 tot 900 kinderen in Mosoel werden ontvoerd voor een religieuze en militaire opleiding en dat de jihadisten vrouwen en kinderen als seksslaven misbruiken.

Voorts meldt het rapport dat IS op dit moment ongeveer 3.500 personen gevangenhoudt en hen inzet als slaven. Het gaat om religieuze minderheden zoals de Jezidi's.

Koerdische strijders en pro-regeringsmilities

Behalve IS worden ook de peshmerga, de Koerdische strijders, de Iraakse regeringstroepen en pro-regeringsmilities met de vinger gewezen voor overtredingen van de oorlogswetten.

In Irak vallen niet alleen doden door geweld, velen overlijden ook door gebrek aan drinkbaar water, voedsel en medicijnen. Sinds het einde van de bezetting van het land is de internationale aandacht voor het lijden van de Iraakse bevolking en het aangewakkerde sektarische conflict gevoelig geslonken. (Belga/AVE))

Onze partners